Πυρά ΠΑΣΥΚΙ κατά Υπ.Υγείας για το Ανώτατο Ογκολογικό Συμβούλιο

Print Friendly and PDF

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.) καλεί τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε ενημέρωση των γιατρών του δημοσίου για τη θεσμοθέτηση του Ανώτατου Ογκολογικού Συμβουλίου και την ενοποίηση των ογκολογικών υπηρεσιών που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που εγκρίθηκαν σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

«Πραγματικά, αναμένουμε και ευελπιστούμε όπως ο έντιμος Υπουργός Υγείας προχωρήσει άμεσα σε ενημέρωση, πρωτίστως αυτών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο εγχείρημα, για τον απλούστατο λόγο, ότι οι ανακοινώσεις αυτές έχουν προκαλέσει σημαντικές απορίες, κυρίως όσον αφορά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των ιατρών του δημοσίου, την απεμπόληση της αυτονομίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγεία (Ο.Κ.Υπ.Υ.) και κυρίως το δικαίωμα επιλογής ιατρού και θεραπείας από τον ασθενή», αναφέρεται.

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. αναφέρει ότι το πρώτο που θα πρέπει να απαντηθεί, είναι γιατί ενώ υπάρχει νομικό πρόσωπο – Ο.Κ.Υπ.Υ. με διορισμένο διοικητικό συμβούλιο που διαχειρίζεται ή τουλάχιστον θα έπρεπε να διαχειρίζεται τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, λαμβάνονται αποφάσεις , ερήμην του Οργανισμού και δυστυχώς όχι για πρώτη φορά.

«Ή μήπως έχουν πειστεί για την ορθότητα της θέσης που πρότασσε η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. κατά την συζήτηση των νομοσχεδίων, ότι θα ήταν καλύτερα το Υπουργείο Υγείας να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, μέσω των δικών του Δομών;», διερωτάται η Συντεχνία.

Διερωτάται επίσης από πότε το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου θεωρείται ευρύτερος Δημόσιος Τομέας, Ημικρατικός Οργανισμός και κατά πόσο θα ενταχθεί και αυτό στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγεία.

Διατυπώνεται επίσης ερώτημα γιατί δεν προωθήθηκαν νωρίτερα αποφάσεις και μέτρα που θα ενδυνάμωναν τις Ογκολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων στο επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους ογκολογικούς ασθενείς.

Αναφέρεται επίσης, ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις εκ μέρους του Υπουργού Υγείας έχουν προκαλέσει πληθώρα ερωτήσεων στο επίπεδο της συνεργασίας και του ρόλου που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι ίδιες οι Ογκολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, όπως επίσης ο ρόλος των Ιατρών – Ογκολόγων που τις στελεχώνουν και τις κράτησαν εν ζωή με υπεράνθρωπες προσωπικές προσπάθειες και θυσίες, εν απουσία της απαιτούμενης συνδρομής εκ μέρους της Αρμόδιας Αρχής, ήτοι του αρμόδιου Υπουργείου, αυτού της Υγείας.