Έκθεση φωτογραφίας στην Πάφο τεσσάρων Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης

Print Friendly and PDF

Μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας διοργανώνεται στην Οικία Shelley, στην Πάφο.

Πρόκειται για το έργο In & At Photo, που ξεκίνησε στο San Sebastian/Donostia 2016 ως πρόγραμμα ανταλλαγής έξι φωτογράφων από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης Σαν Σεμπαστιάν, Πάφος και Άαρχους μαζί με την Πολιτιστική Πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, Χαλ.

Οι φωτογράφοι προσκλήθηκαν σε μια σειρά καλλιτεχνικών διαμονών, αναζητώντας κοινά στοιχεία των πόλεων τους, μέσα από την ταυτότητα, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Από την Πάφο συμμετείχε ο φωτογράφος Θάνος Σαββίδης ο οποίος, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, επισκέφθηκε το Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας τον Αύγουστο 2016. Εκεί γνώρισε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και φωτογράφισε στην περιοχή για δύο εβδομάδες, με στόχο να ανακαλύψει συνδέσεις μεταξύ των δύο πόλεων.

Αργότερα, συνέχισε, τον Απρίλη 2017, η Maite Bastera από το Σαν Σεμπαστιάν επισκέφθηκε την Πάφο για δύο εβδομάδες για να υλοποιήσει τη δική της διαμονή και φωτογράφιση.

Παρόμοιες ανταλλαγές διαμονών έγιναν μεταξύ και των υπόλοιπων φωτογράφων.

Οι αναζητήσεις των έξι καλλιτεχνών σε αυτές τις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης και τα αποτελέσματα τους παρουσιάζονται σε τέσσερις διαφορετικά δομημένες εκθέσεις σε κάθε πόλη. Στην Πάφο από την Δευτέρα 19 Ιουνίου μέχρι τις 30 τρέχοντος, στην
Donostia/San Sebastian, από τις 7 Ιουλίου με 26 Αυγούστου, στο Aarhus από τις 18 Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και στο Hull από τις 10 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση, που ανοίγει στην Πάφο την Δευτέρα 19 Ιουνίου παρουσιάζει φωτογραφίες της Maite Basterra που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή της στην πόλη με βάση τις αναμνήσεις των Κυπρίων προσφύγων και φωτογραφίες που δημιούργησε ο Θάνος Σαββίδης στο Σαν Σεμπαστιάν με αφετηρία τις δικές του εμπειρίες και αναμνήσεις από την πόλη του Πάφο.

Η έκθεση περιλαμβάνει προβολές και εκτυπώσεις φωτογραφιών από τους άλλους συμμετέχοντες του έργου In & At τους Ditte Haarløv Johnsen από τη Δανία, Andrea Lea Ingebrigtsen από το Hull, Vicky Mendiz από το Σαν Σεμπαστιάν και Oihana Marco από το Σαν Σεμπαστιάν.

Πρόκειται, κατέληξε ο κ. Σαββίδης, για μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης San Sebastian 2016, Πάφος 2017, Aarhus 2017 και της βρετανικής Πολιτιστικής Πόλης Hull 2017.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν στις 20:00 απόψε.