Όχι Πρόεδρου Αναστασιάδη στην αύξηση χορηγίας σε δήμους

Print Friendly and PDF

Αρνητική, στο παρόν στάδιο, η απάντηση του Προέδρου σε αίτημα Ένωσης Δήμων για οικονομική ενίσχυση €10 εκ.

Την αρνητική, επί του παρόντος, απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας έλαβε σήμερα η Ένωση Δήμων σε σχέση με αίτημα για οικονομική ενίσχυση ύψους €10 εκ. προς τους Δήμους, που δεν επωφελούνται από την εξαγγελία του Προέδρου για στήριξη των Δήμων με καταβολή από το κράτος των δόσεων των δανείων που έχουν συνάψει με κυβερνητική εγγύηση.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, στο σχετικό αίτημα ο Πρόεδρος απάντησε ότι δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το αίτημα θα επανεξεταστεί το β’ εξάμηνο του 2018 στο πλαίσιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Δήμων με επικεφαλής τον Ανδρέα Βύρα συναντήθηκε σήμερα στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Ανδρέας Βύρας είπε ότι τέθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τρία βασικά θέματα που απασχολούν την Ένωση Δήμων και γενικά την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το πρώτο, όπως εξήγησε, αφορά την οικονομική κατάσταση των Δήμων. «Είναι γνωστά τα γεγονότα, από το 2010 μέχρι το 2017 η κρατική χορηγία μειώθηκε γύρω στα €20 εκατομμύρια» είπε, εξηγώντας ότι η χορηγία αυτή διανεμόταν σε 22 Δήμους, σήμερα το μειωμένο κατά €20 εκατομμύρια ποσό διανέμεται σε 30 Δήμους, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα βασικές υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση στους δημότες όπως συντήρηση δρόμων, καθαριότητα και άλλες, δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν στον βαθμό που να ικανοποιεί την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών.

«Θέσαμε αυτό το θέμα στον Πρόεδρο, από τη μια χαιρετίσαμε τη θετική εξέλιξη της εξαγγελίας ότι τα δάνεια με κυβερνητική εγγύηση θα πληρώνονται από το κράτος. Είναι μια ένεση αυτή για τους Δήμους αλλά αρκετοί Δήμοι δεν επωφελούνται καθόλου από αυτό το μέτρο και παρατηρείται μια αδικία» σημείωσε.

Είπε πως ως εκ τούτου ζητήθηκε από τον Πρόεδρο οικονομική ενίσχυση ύψους €10 εκατομμυρίων η οποία θα διανεμηθεί προς τους Δήμους που δεν επωφελούνται από το μέτρο αυτό, κάτι για το οποίο ωστόσο ο Πρόεδρος είπε ότι δεν είναι εφικτό για το 2018 και ότι θα επανεξετάσει το θέμα για το β’ εξάμηνο του 2018 στο πλαίσιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε αφορά την πορεία της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Βύρας είπε ότι η Ένωση Δήμων είναι ο πρώτο θεσμός ο οποίος θέλει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση και ο πρώτο θεσμός ο οποίος δεν ευθύνεται για το ότι δεν προχωρεί η μεταρρύθμιση. «Κάπου το θέμα είναι μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Βουλής ή στη Βουλή το οποίο δεν κάθονται κάτω να αποφασίσουν για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία» δήλωσε.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της συνάντησης η Ένωση Δήμων επανέλαβε προς τον Πρόεδρο δύο βασικές της θέσεις σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση, ότι οι συμπλεγματοποιήσεις δεν είναι απλά ένας νόμος αλλά αφορούν ενώσεις οικονομικές, χρέη, τρόπους δουλειάς, προσωπικό και εξήγησε πως όλα αυτά πρέπει να συνοδευτούν και από τις κατάλληλες μελέτες. «Πρέπει να προηγηθεί σωστή τεχνοοικονομική μελέτη να ξέρουμε οικονομικά που πάμε» είπε.

Η δεύτερη θέση, όπως πρόσθεσε, είναι ότι η Ένωση δεν απορρίπτει τις ενοποιήσεις Δήμων. «Αντιθέτως αυτό που λέμε είναι να δουλέψει αυτό το πράγμα στην πράξη, να δούμε τα αποτελέσματα, αν πρόκειται για κάτι καλύτερο από αυτό που είχαμε και τότε να συζητήσουμε και ενώσεις Δήμων περαιτέρω ενοποιήσεις» ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ