Ύπνος εν ώρα εργασίας; Μια παράξενη ιαπωνική συνήθεια!

Print Friendly and PDF

Πώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να κάνετε μια διακοπή από την εργασία σας και να κοιμηθείτε για λίγη ώρα; Κάτι τέτοιο είναι παράδοξο και φαντάζει εξωπραγματικό; Στην Ιαπωνία όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά σχεδόν επιβάλλεται οι εργαζόμενοι να κλείνουν για λίγο τα μάτια τους και να παίρνουν έναν υπνάκο εν ώρα εργασίας. Και όταν λέμε εργασία, εννοούμε σε οποιονδήποτε τομέα. Με αυτόν τον τρόπο ανακτούν δυνάμεις και επανέρχονται δριμύτεροι και περισσότερο αποδοτικοί στη δουλειά τους.

Σύμφωνα με την Δρ Brigitte Steger, ο ύπνος στην εργασία είναι δηλωτικός της παραγωγικότητας του υπαλλήλου και όχι της βαρεμάρας του. Τι σημαίνει αυτό; Μα απλά ο υπάλληλος εργάστηκε πολύ, κουράστηκε και θέλησε να κοιμηθεί λίγο για να επανέλθει δριμύτερος. Οπότε ένας κοιμησμένος υπάλληλος είναι ένας εργατικός υπάλληλος και όχι το αντίθετο, όπως θα σκεφτόμασταν οι περισσότεροι.

Μάλιστα, οι Ιάπωνες έχουν δώσει και όνομα σε αυτή την… εργασιακή σιέστα: Inemuri, που σημαίνει «Μισοκοιμάμαι». Και κατά πως φαίνεται επιβάλλεται για εκείνους αφού γενικότερα δεν τα πάνε καλά με τον ύπνο. Μάλιστα, έχουν τον μικρότερο μέσο όρο ύπνου σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς (6 ώρες και 22 λεπτά), οπότε δικαιολογείται η νύστα τους και η ανάγκη για ξεκούραση στο μέσο της ημέρας.