Αβέρωφ: Δεν υπάρχει λύση Κυπριακού χωρίς πρόοδο σε ασφάλεια-εγγυήσεις

Print Friendly and PDF

Χωρίς πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού και να προχωρήσουμε σε συνολική συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης ότι η ε/κ κοινότητα πρέπει να αφήσει κατά μέρους «το απόλυτο» και να προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο, η Τουρκία να κάνει κάποια κίνηση.

Για τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών.

Δεν πηγαίνουμε στη Γενεύη ως Κυβέρνηση και κόμματα, αλλά ως ε/κ κοινότητα με έναν εθνικό στόχο, να απαλλαγούμε από αυτά που οδήγησαν τον τόπο στις εθνικές συμφορές που βιώνει από το 1974, είπε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος αναφέρθηκε στα μονομερή δικαιώματα επέμβασης που «χρησιμοποίησαν κάποιοι ως άλλοθι για να εισβάλουν στην Κύπρο».

Στόχος μας, συνέχισε, είναι να απαλλαγούμε από τις κατάρες που συνόδευαν την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960. Αναφέρθηκε σε μια ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρο, χωρίς ξένους εγγυητές με δικαιώματα μονομερούς επέμβασης και με απαλλαγή των κατοχικών στρατευμάτων.

Η δική μας πλευρά πηγαίνει αποφασισμένη, η πρόοδος θα εξαρτηθεί από το αν η Τουρκία επιτέλους αντιληφθεί πως αναχρονιστικές αντιλήψεις όσον αφορά τα συστήματα ασφάλεια θα πρέπει ναεγκαταλειφθούν, συμπλήρωσε.

«Αυτό το αναχρονιστικό σύστημα, να δίδει σε οποιονδήποτε τρίτο μονομερή δικαιώματα επέμβασης ούτε καν συζητείται και πρέπει να διαγραφεί, όπως επίσης, επιτέλους, να δούμε τις 40 χιλιάδες των κατοχικών στρατευμάτων να αναχωρούν από την Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο στόχος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Τουρκίας για κατάργηση εγγυήσεων ή αποχώρηση κατοχικού στρατού, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «πρέπει η ε/κ κοινότητα να αφήσει κατά μέρους το απόλυτο».

«Έτσι απόλυτα πήγαμε, με μαγκιές, τον Φεβράρη του 2004» ότι «η Τουρκία δεν θα δεχτεί επιδιαιτησίες» και τελικά η αποστολή του τότε Προέδρου και των πολιτικών αρχηγών «κοίταζε ο ένας τον άλλο», ανέφερε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία να παραμείνει με αυτή την απόλυτη θέση» αλλά «ας προετοιμαστούμε και στο ενδεχόμενο ότι η Τουρκία πιθανώς να κάνει κάποια κίνηση».

«Μακάρι να κάνει κίνηση όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας», είπε, γιατί «εμένα με ενδιαφέρει να λύσω το Κυπριακό, δεν βολεύομαι με την κατοχή της μισής μου πατρίδας».

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μελετήσει μαζί με τους συνεργάτες του όλα τα ενδεχόμενα .

Σε ερώτηση αν επηρεάζονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο 11, ο κ. Νεοφύτου απάντησε «καθόλου» καθώς υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Έχουν υποχρέωση οι εταιρείες να υλοποιήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις» και «δεν υπάρχει κανένα άλλοθι», κατέληξε.