Ακόμη μια αρνητική μέρα για τις αμερικανικές χρηματαγορές

Print Friendly and PDF

Μέρα «ξεπουλήματος» η χθεσινή για τα αμερικανικά χρηματιστήρια, στέλνοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες κάτω του ψυχολογικού ορίου του -10% από το υψηλότερο σημείο τους, γεγονός που επίσημα βάζει τις χρηματαγορές σε περίοδο διόρθωσης. Μία πτώση κάτω του 20% σημαίνει ότι η χρηματαγορά βρίσκεται σε πορεία ύφεσης (bear markets).

Ενώ όλη την Πέμπτη οι χρηματαγορές κινούνταν νευρικά και με αρνητικό πρόσημο, την τελευταία μισή ώρα της χρηματιστηριακής μέρας άρχισε το «ξεπούλημα» των μετοχών, με αποτέλεσμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones να χάσει 500 μονάδες, ή απώλεια 1,032,89 μονάδων για την ημέρα (-4,15%), στις 23.860,46 μονάδες. Στο -3,75% οι απώλειες του Standard and Poor`s 500 (πτώση 100,66 μονάδων, στις 2.581 μονάδες), ενώ ο δείκτης Nasdaq απώλεσε 274,82 μονάδες (-3,9%) για να κλείσει στις 6.777,16 μονάδες.

Βασικός λόγος της αρνητικής διάθεσης των επενδυτών ήταν οι φόβοι ότι τα αυξανόμενα επιτόκια θα επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη. Την αρχή έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας, με δηλώσεις στελεχών ότι πιθανόν να αυξήσει νωρίτερα και περισσότερο από ό,τι αρχικά προέβλεπαν τα επιτόκια. Στις ΗΠΑ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου πλησίασαν το 3%, για να πέσουν αργότερα στο 2,83%, το υψηλότερο στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ποσοστό απόδοσης 3% αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές αποφεύγουν τους κινδύνους των μετοχών στρεφόμενοι στα σχετικά ασφαλέστερα ομόλογα.

Αυτό προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, που βλέπουν να αυξάνεται ο πληθωρισμός, κάτι που θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, καθιστώντας ακριβότερο το χρήμα και για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές.

Αν στις προσεχείς ημέρες συνεχιστεί η πτωτική πορεία των χρηματαγορών, ο φόβος θα έχει ευρύτερη επίδραση στην οικονομία, καθώς οι μεγάλες απώλειες που θα έχουν υποστεί τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων και των συνταξιοδοτικών λογαριασμών των πολιτών (401Κ) θα οδηγήσουν σε απώλεια εμπιστοσύνης και μείωση της κατανάλωσης.