Τσίπρας: Λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Print Friendly and PDF

Υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο τον λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων, τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η θέση αυτή διατυπώθηκε για άλλη μια φορά στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως είπε ο ίδιος, στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκαναν μετά τη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί.

Επιπλέον, τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε η Γενεύη 2 να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», ενώ σχολιάζοντας τη θέση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε περί «τέλους του δρόμου» στην Ελβετία κι επικαλούμενος Ισπανό ποιητή, είπε ότι τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας.

Όσον αφορά στην κατάσταση στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα» και σημείωσε πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.

Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν».

Είπε, επίσης, ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή, και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».