ΥΠΟΙΚ: Απαλλαγμένο από υπερβολικό δανεισμό το κυπριακό μοντέλο

Print Friendly and PDF

Το σημερινό οικονομικό μοντέλο της Κύπρου είναι απαλλαγμένο από τις δύο βασικότερες στρεβλώσεις της προηγούμενης περιόδου, τον υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό, και αλόγιστα ψηλές και ελλειμματικές δημόσιες δαπάνες, που θα μπορούσαν πράγματι να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα αλλά με τρόπο πρόσκαιρο, προσωρινό και καθόλου βιώσιμο, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης καθόρισε ως στόχο τη βιώσιμη, διατηρήσιμη ανάπτυξη σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα «για να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο ακόμη πιο ψηλά», ενώ αναφερόμενος σε επίπεδο ΕΕ, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ανησυχία και προβληματισμό για μια τάση στην Ένωση, όπως υπογράμμισε, «που τείνει να επιβαρύνει τις οικονομίες μας με υπερβολικές ρυθμίσεις, αχρείαστη κεντρικοποίηση και γραφειοκρατία, διαβρώνοντας έτσι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών οικονομιών».

Αναφερόμενος από το βήμα του συνεδρίου στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι «το ποτήρι είναι ήδη παραπάνω από μισογεμάτο και αυτό ισοδυναμεί με πρόοδο και μάλιστα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη ότι πριν από πέντε χρόνια το ποτήρι ήταν εντελώς άδειο», τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν δημιουργηθεί και πάλι συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης, που αποτελούν τα πιο βασικά συστατικά για την ανάπτυξη».

«Είναι για παράδειγμα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι από το 2014 λειτουργούμε με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» και «τα τελευταία χρόνια καταγράφουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα που συμβάλλει στην αισθητή πλέον μείωση του δημοσίου χρέους, που θα περιοριστεί φέτος κάτω από το όριο του 100%», υπογράμμισε.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας «είναι βασικά το αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων του συνόλου των παραγωγικών μας τομέων», καθώς και «αποτέλεσμα μικρότερων και μεγαλύτερων επενδύσεων, ντόπιων και ξένων, που έχουν ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιούνται σε μια σειρά από τομείς».

«Αυτή η ανάκαμψη είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των συμπολιτών μας και των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας μας. Ρόλος του κράτους είναι να προωθεί πολιτικές που όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις, αλλά αντιθέτως θα τις στηρίζουν και θα τις ενδυναμώνουν», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο στόχο για το μέλλον, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτός αποτελεί «το ανέβασμα του πήχη της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προοπτικής, πολύ πιο ψηλά, για να εξαλείψουμε και τα τελευταία κατάλοιπα της κρίσης την οποία βιώσαμε».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στα επόμενα λίγα χρόνια μπορούμε να δούμε την ανεργία να μειώνεται ακόμη πιο κάτω, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και ότι «μπορούμε ταυτόχρονα να πετύχουμε και την οριστική λύση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αξιοποιώντας τα ευνοϊκότερα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί αλλά και όλα τα εργαλεία που ενδεχομένων χρειαστούν».

«Πρέπει όμως να έχουμε την φιλοδοξία και να καθορίσουμε ως στόχο τη βιώσιμη, διατηρήσιμη ανάπτυξη σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα για να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο ακόμη πιο ψηλά, προς όφελος το συνόλου των συμπολιτών μας», σημείωσε.

Και αυτό με τη σειρά του, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «επιβάλλει τη συνέχιση της προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα. Επιβάλλει συνέχιση της συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, επιβάλλει συγκράτηση των προσλήψεων και των αυξήσεων στον δημόσιο τομέα, επιβάλλει λήψη αποφάσεων με τρόπο υπεύθυνο και στη βάση πάντοτε της κοινής λογικής. Επιβάλλει συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας επειδή, προφανώς, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να απελευθερωθούν ακόμη περισσότερο οι παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας μας», όπως σημείωσε.

Αναφερόμενος σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ανησυχία και προβληματισμό για μια τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε, που τείνει να επιβαρύνει τις οικονομίες μας με υπερβολικές ρυθμίσεις, αχρείαστη κεντρικοποίηση και γραφειοκρατία, διαβρώνοντας έτσι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ανέφερε ότι προκύπτουν «και ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε πριν επιχειρήσουμε τα όποια άλλα βήματα στην κατεύθυνση της περαιτέρω εμβάθυνσης» και εξήγησε ότι εάν για παράδειγμα θα πραγματοποιηθεί «ποτέ το βήμα της καθιέρωσης Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών θα πρέπει προηγουμένως να γνωρίζουμε με ποια δημοκρατική διαδικασία θα επιλέγεται, πως οι αποφάσεις του θα ελέγχονται, ποιου το δημόσιο χρήμα θα διαχειρίζεται, στο όνομα ποιών θα λαμβάνει αποφάσεις και για ποιο λόγο επιβάλλεται η μεταφορά τέτοιων αποφάσεων από τα κράτη μέλη στο κέντρο».

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup, πρέπει να παραμείνει ένα εξόχως πολιτικό σώμα, τόσο σε σχέση με τη σύνθεση και την ηγεσία του, όσο και σε σχέση με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του.

Ανέφερε ότι «οι αποφάσεις πολιτικής σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να λαμβάνονται μέσα από μια ανοικτή, διαφανή πολιτική διαδικασία» και πρόσθεσε ότι «νοοτροπίες του τύπου, εμείς έχουμε προαποφασίσει και θα προχωρήσουμε και όποιος θέλει ας ακολουθήσει, απλώς διευρύνουν το χάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους πολίτες».

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό επίπεδο πρέπει να επικεντρώσουμε τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας στα βασικά συστατικά κάθε διακυβέρνησης, δηλαδή στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, εμπιστοσύνης και προοπτικής.

«Συνθηκών που να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τις επενδύσεις και την κοινωνική συνοχή. Που να δημιουργούν κίνητρα και να επιβραβεύουν την εργατικότητα και την προσπάθεια. Γιατί μόνο έτσι θα επιτρέψουμε θα δημιουργήσουμε ευημερία και προοπτική για τους συμπολίτες μας και για τις επόμενες γενεές», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ