Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Θεοκλή Κουγιάλη εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας

Print Friendly and PDF

Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του λογοτέχνη και εκπαιδευτικού Θεοκλή Κουγιάλη εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υποδεικνύοντας ότι ο θάνατος του Θεοκλή Κουγιάλη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον πνευματικό κόσμο της Κύπρου.

Στη σχετική ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι ο Θεοκλής Κουγιάλης υπήρξε μία από τις γνησιότερες φωνές της λογοτεχνίας της Κύπρου και το έργο του είχε μια ευρεία απήχηση, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στον ελλαδικό χώρο Στα πλαίσια της πολυσχιδούς δράσης του συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τα περιοδικά Κυπριακά Χρονικά και Πνευματική Κύπρος. Διετέλεσε, επίσης, μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και του Λογοτεχνικού Σωματείου ΠΕΝ και υπηρέτησε την εκπαίδευση της Κύπρου από διάφορες θέσεις, μέχρι και τη θέση του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Τιμήθηκε δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας, για τις ποιητικές του συλλογές Μυστικά Φορτία (1971) και Μυθολόγιον (1981). Πέραν από την σημαντική λογοτεχνική παραγωγή, υπηρέτησε τα κυπριακά γράμματα ως ανθολόγος συγκεντρωτικών τόμων και έργων αναφοράς για τη λογοτεχνία της Κύπρου. Συγκεκριμένα, το 1980 εξέδωσε μαζί με τους Μ. Μαραθεύτη και Σ. Σικαλίδη την Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης για Σχολική Χρήση και το 1981 και 1983 εξέδωσε μέσω των εκδόσεων του Λογοτεχνικού Σωματείου ΠΕΝ δύο βιβλία στα αγγλικά: το Contemporary Cypriot Poetry, An Anthology και το 27 Centuries of Cypriot Poetry, An Anthology and Brief Introduction. Το 1994 κυκλοφόρησε συγκεντρωτικός τόμος με τις οχτώ πρώτες συλλογές του με το γενικό τίτλο Τριάντα Χρόνια Ποίηση 1959 – 1989, καθώς και μία μονογραφία για το έργο του μαζί με ανθολόγηση της ποίησής του στα αγγλικά από το Λογοτεχνικό Σωματείο ΠΕΝ στη σειρά Λογοτεχνικά Πορτρέτα. Το 1999 το Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Nancy της Γαλλίας (Institut d’ Etudes Neo-Helleniques) εξέδωσε σε δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά – Γαλλικά) μία εκτεταμένη ανθολόγηση από τις οχτώ πρώτες ποιητικές συλλογές του Θεοκλή Κουγιάλη με τίτλο 30 Ans de Poesie (Τριάντα Χρόνια Ποίησης).

Αναφέρεται τέλος ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Η κηδεία, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στις 3.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης.