Βαποράκι για τις μίζες η Κύπρος στο σκάνδαλο της Novartis

Print Friendly and PDF

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την εμπλοκή της Κύπρου στο σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ελλάδα για τη φαρμακοβιομηχανία Novartis. Όσο προχωρούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, φαίνεται ότι η Κύπρος είχε καθοριστικό ρόλο στην όλη υπόθεση, αφού μέσω ενός λογαριασμού της, φαίνεται πως έφευγαν οι μίζες σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους. Με άλλα λόγια, η Κύπρος όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι μάρτυρες, διαδραμάτιζε το ρόλο «βαποράκι» για τις μίζες.

Τα ονόματα των μαρτύρων δεν δίδονται στη δημοσιότητα. Στην Εισαγγελία Αθηνών, μάλιστα, υπάρχουν σφραγισμένοι φάκελοι με τα ονόματά τους.

Στις καταθέσεις των ματρτύρων δεν υπάρχει καν γραμματέας. Τις καταθέσεις τις έγραφαν οι εισαγγελείς, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους.

Επελέγησαν στοχευμένα και μάλιστα πέρασαν από τεστ στο τμήμα προστασίας μαρτύρων. Αξιολογήθηκε η προσωπικότητά τους και η αξιοπιστία τους. Οι μάρτυρες πέρασαν με επιτυχία και τεστ από ψυχολόγο. Μάρτυρες υπάρχουν τόσο σε Αθήνα όσο και Αμερική.

Τρεις κατέθεσαν στην Αθήνα. Προέκυψε ο αριθμός αυτός από τις καταθέσεις που δόθηκαν στην Αμερική.

Το «μαύρο» χρήμα έφτανε στην Ελλάδα από δύο τροφοδότες λογαριασμούς, έναν στην Ελβετία και έναν πιθανότατα στην Κύπρο, αναφέρουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, την ταυτότητα των οποίων δεν γνωρίζει κανείς, όπως διαβεβαιώνουν δικαστικές πηγές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα της σκοτεινής αυτής υπόθεσης, τρεις είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα και άλλοι τρεις στις ΗΠΑ, οι καταθέσεις των οποίων στοιχειοθετούν και το μέρος της Δικογραφίας που εστάλη στη Βουλή και εμπλέκει 10 πολιτικά πρόσωπα. Από τις καταθέσεις τους προκύπτει χρηματισμός σε πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, γιατρούς και εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων.

Πηγή: ert.gr