Παυλόπουλος: Αμέριστη συμπαράσταση στην Κύπρο

Print Friendly and PDF

Την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία συνιστούν και προκλήσεις απέναντι στην ΕΕ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το δίκαιο της θάλασσας και σημείωσε ότι η Άγκυρα γνωρίζει πως οποιαδήποτε παραβίασή του συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, τέλος, ότι συμφωνεί με την κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου να θέσουν το ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον όλων των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τερματισμό της κατοχής και για επανένωση του νησιού. Σημείωσε ότι υπ´ αριθμό ένα στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παρασυρθεί από ενέργειες της Τουρκίας ούτε θα αποπροσανατολιστεί από τον στόχο της λύσης.

Υπογράμμισε ότι με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά συμφώνησαν να θέσουν τα ζητήματα της παραβίασης των δικαιωμάτων της κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Τέλος, χαρακτήρισε θετική τη δήλωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το γεγονός ότι στην ατζέντα του επίσημου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου θα βρεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Προηγούμενη ενημέρωση

Σε εξέλιξη η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Παυλόπουλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη συνάντηση τίθενται επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις και επιδιώξεις ενώ γίνεται ανταλλαγή απόψεων για τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

capture1.JPG

 

Προηγούμενη ενημέρωση 

Βλέπει Τσίπρα και Παυλόπουλο ο Υπουργός Εξωτερικών

Το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συναντήσει σήμερα ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι ομιλητής μαζί με τον κ. Κοτζιά σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στη συνεδρία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Τρίτης.

Χθες ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογο του όπου έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, πως η συνέχιση της ενταξιακής της πορείας και προοπτικής περνά μέσα από τη συμπεριφορά της σε Κύπρο και Αιγαίο.

Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να υποδεικνύει, ενόψει και των συζητήσεων στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την πραγματοποίηση της Συνόδου της Βάρνας, πως η μη ανανέωση της παράνομης Τουρκικής Νavtex στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, δεν είναι πλέον αρκετή.