Γεώτρηση: Αντιδρά το ψευδοκράτος

Print Friendly and PDF

Κανονικά προχωρούν οι προεργασίες για τη γεώτρηση στο τεμάχιο έξι της κυπριακής ΑΟΖ, από το προσωπικό του γεωτρύπανου Σάιπεμ δώδεκα χιλιάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ από αρμόδιες πηγές, όλα βαίνουν, μέχρι στιγμής, με βάση τον προγραμματισμό, ώστε το τρυπάνι να αρχίσει να προσεγγίζει το βυθό του στόχου Καλυψώ.

Η διαδικασία από τους ενεργειακούς κολοσσούς ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ στο τεμάχιο 6, μέρος του οποίου διεκδικεί, παρανόμως, ως δική της ΑΟΖ η Τουρκία, γίνεται υπό συνεχή και στενή παρακολούθηση από τουρκικά πολεμικά σκάφη, τα οποία περιτριγυρίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12 χιλιάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, κατά διαστήματα, τρία τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν τη γεώτρηση, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν παραβιάσει είτε την απαγορευμένη ζώνη των 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο, είτε τη ζώνη προειδοποίησης που είναι πέντε ναυτικά μίλια πέριξ αυτού, ενώ όπως γράφει η «Μιλλιέτ», η Τουρκία στέλνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Μπαρπαρός.

Υπ. Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι, εκτός απροόπτου, η γεώτρηση θα αρχίσει είτε την παραμονή, είτε την Πρωτοχρονιά.
Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, διαμήνυσε ότι η καλύτερη απάντηση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει κανονικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.
Στην κυπριακή ΑΟΖ θα γίνουν φέτος άλλες τρεις γεωτρήσεις. Στο τεμάχιο 3, από την ΕΝΙ, μόλις ολοκληρωθεί αυτή, στο τεμάχιο 6 και ακόμα δύο στο τεμάχιο 10, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, από την εταιρεία ΕΧΧΟΝ.

Αντίδραση ψευδοκράτους

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το λεγόμενο Υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους για την έλευση της πλατφόρμας Saipem 12 χιλιάδες στο οικόπεδο 6.
Το ψευδοκράτος κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι παρά τις προειδοποιήσεις συνεχίζει να παραβλέπει τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά τους κοινούς πόρους.
Επαναλαμβάνει ότι σε συνεννόηση με την Τουρκία η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.
Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών των κατεχομένων ισχυριζόμενο ότι τέτοιες ενέργειες των Ελληνοκυπρίων παρεμβάλουν εμπόδια για λύση, καταλήγει ότι η λύση δύο κρατών μπορεί να προκύψει ως επιλογή στις συνομιλίες.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο