Γ. Λακκοτρύπης: Τρεις νέες γεωτρήσεις το 2018

Print Friendly and PDF

Επιτυχημένη χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, τη γεώτρηση στο στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο έξι της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Επισήμανε ότι θα βοηθήσει τις εταιρείες να αξιολογήσουν καλύτερα το ιστορικό της περιοχής και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τους υπόλοιπους στόχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πιο σημαντικό στη συγκεκριμένη γεώτρηση είναι ότι ανακαλύφθηκε εκτεταμένη στήλη καθαρού φυσικού αερίου, σε διάφορα πετρώματα.
Πρόκειται, είπε, για νεαρότερης ηλικίας ανθρακικές δομές, σε πιο μικρό βάθος οι οποίες δεν έχουν διατρηθεί ποτέ.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες, κυρίως γεωφυσικές, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής ποσότητα στο Καλυψώ προσθέτοντας ότι το υπουργείο προβαίνει σε αναλύσεις, σε συνεργασία με τους Γάλλους συμβούλους του.
Δεν ανακαλύψαμε ποσότητα όπως του Ζορ, είπε, ούτε υπάρχει η πιθανότητα έκπληξης προς αυτή την κατεύθυνση, διότι βλέπουμε τους όγκους της δομής και πόσο φυσικό αέριο θα μπορούσε να περιέχει.

Συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι φέτος το υπουργείο θα προχωρήσει με ακόμα τρεις γεωτρήσεις στα τεμάχια τρία και δέκα.

Ο κύριος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ο επόμενος στόχος Σουπιά, είναι πειραματικός, διότι δεν έχει ξαναγίνει τέτοιου είδους γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι, είπε, υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλής ανταμοιβής αν εντοπιστεί φυσικό αέριο.

Ερωτηθείς για την ένταση και τις απειλές στην περιοχή αναφορικά με τις γεωτρήσεις, απάντησε ότι μόνιμος μπελάς είναι η Τουρκία, η οποία τα βάζει με όλα και με όλους.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι εταιρείες γνωρίζουν πολύ καλά πως να λειτουργούν σε αυτό το δύσκολο, γεωπολιτικά, περιβάλλον.

Πηγή: riknews