Χάρη και διαγραφή προστίμου θα ζητήσει ο Γεν. Εισαγγελέας από Αναστασιάδη

Print Friendly and PDF

Τη διαγραφή προστίμου σε συνταξιούχο για κλοπή τροφίμου θα συστήσει στον Πρόεδρο ο Γ. Εισαγγελέας

Τη διαγραφή του προστίμου που επέβαλε το Δικαστήριο σε συνταξιούχο για κλοπή από υπεραγορά μικρής αξίας τροφίμου, θα συστήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε νωρίτερα σήμερα, η Νομική Υπηρεσία σημειώνει ότι «ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Υπηρεσίας για οδηγίες και ουδέποτε ήρθε σε γνώση του Γενικού Εισαγγελέα ούτε και ζητήθηκε από κανένα η μη δίωξη ή η αναστολή ποινικής δίωξης, έτσι ώστε να μπορούσε ο ίδιος να έχει γνώση και να ασκήσει οποιανδήποτε διακριτική ευχέρεια» στην υπόθεση αυτή.

Η Υπηρεσία αναφέρει ακόμη ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης στην περίπτωση εκείνη, λόγω της φύσης του αδικήματος, έγινε από την Αστυνομία κατόπιν απαίτησης του Διευθυντή της υπεραγοράς και ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας».

Επισημαίνεται επίσης ότι «καθημερινά ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει αιτήματα αναστολής ποινικών διώξεων και πλείστες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δίδονται οδηγίες για μη έναρξη ή για αναστολή ποινικών διώξεων για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους στις κατάλληλες περιπτώσεις».

Παρά ταύτα, καταλήγει η ανακοίνωση, «η ευκολία με την οποία ασκείται κριτική στη Νομική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα χωρίς γνώση των γεγονότων, είναι αξιοσημείωτη».

Προηγούμενη ενημέρωση

Τι λέει ο Γεν. Εισαγγελέας για τον ηλικωμένο που έκλεψε κοτόπουλο

Ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες και ουδέποτε ήρθε σε γνώση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, ούτε και ζητήθηκε από κανένα η μή δίωξη ή η αναστολή ποινικής δίωξης, έτσι ώστε να μπορούσε ο ίδιος να έχει γνώση και να ασκήσει οποιανδήποτε διακριτική ευχέρεια στην υπόθεση της κλοπής από συνταξιούχο μικρής αξίας τροφίμου από υπεραγορά, διευκρινίζει η Νομική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνεται παράλληλα ότι η ευκολία με την οποία ασκείται κριτική στη Νομική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα χωρίς γνώση των γεγονότων, είναι αξιοσημείωτη.

«Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ποινή προστίμου που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο σε συνταξιούχο για κλοπή από υπεραγορά μικρής αξίας τροφίμου, διευκρινίζεται ότι η άσκηση ποινικής δίωξης στην περίπτωση εκείνη, λόγω της φύσης του αδικήματος, έγινε από την Αστυνομία κατόπιν απαίτησης του Διευθυντή της υπεραγοράς και ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες και ουδέποτε ήρθε σε γνώση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ούτε και ζητήθηκε από κανένα η μή δίωξη ή η αναστολή ποινικής δίωξης, έτσι ώστε να μπορούσε ο Γενικός Εισαγγελέας να έχει γνώση και να ασκήσει οποιανδήποτε διακριτική ευχέρεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι «καθημερινά ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει αιτήματα αναστολής ποινικών διώξεων και πλείστες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δίδονται οδηγίες για μή έναρξη ή για αναστολή ποινικών διώξεων για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους στις κατάλληλες περιπτώσεις».

Παρά ταύτα, προστίθεται, «η ευκολία με την οποία ασκείται κριτική στη Νομική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα χωρίς γνώση των γεγονότων, είναι αξιοσημείωτη».