Διάλεξη για τη στάση των ευρωπαϊκών δυνάμεων έναντι της οθωμανικής κυριαρχίας στην Κύπρο, στο Σπίτι της Κύπρου

Print Friendly and PDF

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους», συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στο Σπίτι της Κύπρου, τη διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Κ. Χασιώτη με θέμα: Ἀκαρτερώντας φλάμπουρον τῆς σῆς βασιλείας: Η Κύπρος στους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής πολιτικής (1571-1878).

Ο κ. Χασιώτης στη διάλεξή του εξέτασε τη στάση των ευρωπαϊκών δυνάμεων έναντι της οθωμανικής κυριαρχίας στην Κύπρο και την ανταπόκριση του χριστιανικού της πληθυσμού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Με βάση ποικίλες πηγές και τη διεθνή βιβλιογραφία υπογραμμίστηκε η άρνηση τόσο των Κυπρίων όσο και της χριστιανικής Ευρώπης (για διαφόρους λόγους η κάθε πλευρά) να αποδεχτούν ως νόμιμη και μόνιμη την οθωμανική κυριαρχία. Η αμφισβήτηση αυτή υπογραμμίζεται στα σχέδια που εκπονήθηκαν στη Δύση για επεμβάσεις στο νησί, αλλά και στις εκκλήσεις των Κυπρίων προς τους ηγεμόνες της Ευρώπης.

Ο Ιωάννης Χασιώτης είναι Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ και Επισκέπτης Καθηγητής και Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξέδωσε 17 βιβλία, επιμελήθηκε την έκδοση 11 συλλογικών τόμων και δημοσίευσε πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα.

ΚΥΠΕ