Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ερευνες για εγκλήματα σε Βενεζουέλα και Φιλιππίνες

Print Friendly and PDF

Τη διεξαγωγή προκαταρκτικών ερευνών για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν στη Βενεζουέλα, θέατρο αιματηρών πολιτικών ταραχών και στις Φιλιππίνες όπου μαίνεται ο πόλεμος κατά των νακρωτικών άρχισε χθες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η ταυτόχρονη έναρξη προκαταρκτικών ερευνών, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του ΔΠΔ, αποφασίστηκε μετά την προσφυγή μελών της αντιπολίτευσης που κατηγορούν τις κυβερνήσεις στο Καράκας και τη Μανίλα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Παρακολουθώ στενά την κατάσταση στις Φιλιππίνες και τη Βενεζουέλα από το 2016. Αποφάσισα να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα (απαραίτητο στάδιο για την έναρξη επίσημης έρευνας) για κάθε μία από τις περιπτώσεις», ανέφερε η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα σε ανακοίνωσή της.

Τον Νοέμβριο η Μπενσούντα είχε συναντηθεί στη Χάγη, όπου είναι η έδρα του ΔΠΔ, με την πρώην γενική εισαγγελέα της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα, η οποία ζήτησε να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τους φόνους και τα βασανιστήρια που φέρεται να έχει διαπράξει η κυβέρνηση της χώρας, η οποία διέρχεται βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση.

Στις Φιλιππίνες η εισαγγελέας του ΔΠΔ θα ερευνήσει τα εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου εναντίον των ναρκωτικών, «τον οποίο έχει κηρύξει η κυβέρνηση της χώρας».

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε, που εξελέγη το 2016, έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τη διακίνηση ναρκωτικών, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες χρήστες. Όταν ενημερώθηκε σχετικά με την έρευνα ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε αμέσως αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Μετά την εκλογή του Φιλιππινέζου προέδρου σχεδόν 4.000 φερόμενοι διακινητές και χρήστες ναρκωτικών έχουν φονευθεί από την αστυνομία. Οι αρχές ερευνούν επίσης ακόμη περισσότερους από 2.000 φόνους «που διαπράχθηκαν σε σχέση με τα ναρκωτικά» από αγνώστους, με τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι διπλάσιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP