ΕΒΕΛ: Όχι στην απομάκρυνση του Κοινοβουλίου από το αστικό κέντρο της Λευκωσίας

Print Friendly and PDF

Την έντονη διαφωνία του με την εισήγηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, για μεταστέγαση και απομάκρυνση του Κοινοβουλίου από το αστικό κέντρο της πρωτεύουσας, εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας το οποίο θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να παραμείνει στην πρωτεύουσα της χώρας.

Το ΕΒΕΛ πιστεύει ότι τυχόν απομάκρυνση του Κοινοβουλίου θα είναι μια εντελώς άστοχη επιλογή βασισμένη σε λανθασμένες παραμέτρους. Το ΕΒΕΛ πιστεύει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της Λευκωσίας για τους πιο κάτω λόγους:

1. Η Λευκωσία, η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποτελεί το διοικητικό κέντρο της Κύπρου. Σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο και το Σχέδιο Περιοχής του κέντρου της Λευκωσίας που υφίστανται ως νόμος του κράτους, είναι κεντρικής και στρατηγικής σημασίας η συστηματική διαφύλαξη και αναβάθμιση του ρόλου του αστικού κέντρου ως του προεξέχοντος επίκεντρου δραστηριότητας για μια πλειάδα συμβατών χρήσεων και κεντρικών λειτουργιών, όπως η δημόσια διοίκηση και η πολιτειακή εξουσία.

2. Η αποκέντρωση για την εξυπηρέτηση των πολιτών θα πρέπει να αφορά τις μικρές κρατικές υπηρεσίες και όχι θεσμούς, υπουργεία και άλλα.

3. Όλες σχεδόν οι χώρες οριοθετούν τους θεσμούς τους στα αστικά κέντρα των πρωτευουσών. Ως εκ τούτου, το ΕΒΕ Λευκωσίας θεωρεί ότι η πρωτεύουσα πρέπει να στηριχθεί ακόμα περισσότερο, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά.

4. Επιπλέον, το κτήριο της Βουλής, το σημαντικότερο κτήριο της Δημοκρατίας, αποτελεί σημείο αναφοράς και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα σε μια χώρα (π.χ. Λονδίνο, Παρίσι, Αθήνα), προσδίδοντας πάντα κύρος και αίγλη στην εκάστοτε πρωτεύουσα και στο αστικό της κέντρο. Το κτήριο της Βουλής χρειάζεται να παραμείνει στο κέντρο της Λευκωσίας, για να προσελκύει τουρισμό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο έχουν αυξηθεί ραγδαία. Η Λευκωσία λόγω του ότι δεν έχει θάλασσα, απολαμβάνει μόνο το 6% των τουριστικών αφίξεων, επομένως πρέπει να επιστρατεύσει άλλα μέσα για να αυξήσει τις τουριστικές της αφίξεις.

Ως εκ των πιο πάνω, το ΕΒΕ Λευκωσίας εισηγείται όπως το νέο κτήριο της Βουλής ανεγερθεί στο χώρο όπου θα κτιζόταν το Μέγαρο Πολιτισμού, ώστε να συνδυάζεται χωροταξικά και πολιτισμικά με τους άλλους σημαντικούς χώρους της περιοχής όπως την Αρχιγραμματεία, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, την πλατεία του ΓΣΠ και φυσικά τον εμπορικό και διοικητικό άξονα της πόλης.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, αλλά και παρόμοια που έγιναν πρόσφατα για την απομάκρυνση άλλων κρατικών υπηρεσιών από την πρωτεύουσα, το ΕΒΕ Λευκωσίας προετοιμάζει σειρά συναντήσεων κατά τις οποίες θα απαιτήσει όπως η Λευκωσία στηριχθεί ως πρωτεύουσα και να λάβει το ρόλο που της αρμόζει ως τέτοια σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.