ΕΕ και Ινδία συμφωνούν σε 53 σημεία, αλλά διαφωνούν στο ελεύθερο εμπόριο

Print Friendly and PDF

Με συμφωνία 53 σημείων σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής, οικονομίας, ασφάλειας και συνεργασίας κατέληξε η 14η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ινδίας, που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Νέο Δελχί. Την ΕΕ εκπροσώπησαν οι Πρόεδροι Συμβουλίου και Κομισιόν, Τουσκ και Γιούνκερ. Απέτυχε όμως να προωθήσει τη συζήτηση για την εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών, ενώ Τουσκ και Γιούνκερ εξέφρασαν την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόοδος στα θέματα παγκόσμιου εμπορίου και μιας πιθανής μελλοντικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών.

ΕΕ και Ινδία ενέκριναν κοινή δήλωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην οποία συμφωνούν να καταπολεμήσουν τον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση, ιδιαίτερα online, και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή που θέτουν οι «ξένοι μαχητές», η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ο εφοδιασμός με όπλα.

ΕΕ και Ινδία αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία για την ασφάλεια στη θάλασσα στον Ινδικό Ωκεανό, την επανάληψη των τακτικών ασκήσεων στον κόλπο του Άντεν μεταξύ της επιχείρησης ναυτικής δύναμης της ΕΕ ΑΤΑΛΑΝΤΑ και του ινδικού ναυτικού και προσβλέπουν σε περισσότερες ευκαιρίες όπως η συμμετοχή της Ινδίας στη συνοδεία πλοίων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Οι Πρόεδροι Τουσκ και Γιούνκερ συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Μόντι, την παγκόσμια μετανάστευση και την κατάσταση των προσφύγων και συμφωνήσαν να συντονίσουν στενά, μέσω του κοινού μας προγράμματος ΕΕ-Ινδίας για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αναλαμβάνει τις ευθύνες της λαμβάνοντας άτομα που χρειάζονται προστασία και βοηθώντας τις χώρες υποδοχής κοντά στις ζώνες των συγκρούσεων, η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να ανατρέψει τους λαθρεμπόρους ανθρώπων που εκμεταλλεύονται ευάλωτα άτομα και παραβιάζουν τα κυριαρχικά σύνορα.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν την κατάσταση στη Μιανμάρ και την κρίση των προσφύγων Rohingya, για τους οποίους έγινε κατανοητό ότι πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους οικειοθελώς, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ινδία και ΕΕ καλούν την εφαρμογή των συστάσεων της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της κρίσης.

Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ινδία και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα συμφώνησαν να ενεργήσουν αποφασιστικά για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Δήλωσαν δε ότι «η ΛΔΚ πρέπει να εγκαταλείψει τα προγράμματα πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων με πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο και να παύσει αμέσως όλες τις σχετικές δραστηριότητες».

Όσον αφορά την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ισχυρή και ενωμένη στη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, επιμένοντας στην πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.

Σε σχέση με τις εμπορικές συνομιλίες «οι ελεύθερες και δίκαιες εμπορικές συμφωνίες δεν είναι μόνο οικονομικά σημαντικές για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας να ευημερούν, αλλά πάνω απ `όλα, ενισχύουν και υπερασπίζονται τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε μονομερώς η ΕΕ, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι ΕΕ και Ινδία έχουν συναλλαγές 100 δισ. ευρώ ανά έτος, δημιουργώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας τόσο στην Ινδία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν τις πιο δυνατές φωνές στον κόσμο για ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο

«Αυτό το μήνυμα ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης κορυφής», τόνισε ο Γιούνκερ.

«Όταν πρόκειται για το εμπόριο, δεν ξεκινάμε από το μηδέν, ενώ η ΕΕ είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 13% του συνολικού εμπορίου της Ινδίας», είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδία. Και αργότερα σήμερα στο Business Forum θα έχω τη χαρά να συναντήσω μερικές από τις 6.000 ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει κεντρικά γραφεία και κόμβους καινοτομίας σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε.

Ξεκαθάρισε δε ότι «όλα αυτά θα παραμείνουν αληθινά πέρα ​​από τον Μάρτιο του 2019, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ των 27 θα εξακολουθήσει να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, θα συνεχίσουμε να είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε η μεγαλύτερη πηγή και αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων».

«Μόλις οι συνθήκες είναι σωστές – και μόνο όταν οι συνθήκες είναι σωστές – θα συνεχίσουμε», είπε.

Σημείωσε δε, ότι «πέρα από την ελεύθερη ροή αγαθών και υπηρεσιών, θα πρέπει επίσης να εντείνουμε τις εργασίες για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ροή των προσωπικών δεδομένων μεταξύ του μεγάλου έθνους σας και της ευρωπαϊκής ηπείρου».