ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,7% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Print Friendly and PDF

Άνοδο 0,7% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, από αύξηση 1% τον Σεπτέμβριο 2017 και έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο πέρυσι.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη αυτή στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
7,3% στα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίωσ των τιμών στον καπνό.
5,4% στις «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε αγορά αυτοκινήτων, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
1,3% στις «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
0,2% στην «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών ςτα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
1,5% στα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
0,8% στη «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο.
2,7% στα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
1,3% στην «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.
1,4% στην «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στους προσωπικούς υπολογιστές.
2,6% στα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Η ομάδα «Διατροφή και μθ αλκοολούχα ποτά» παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, λόγω του ότι η αύξηση κυρίως των τιμών σε νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο και καφέ αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά και πατάτες. Η ομάδα «Ένδυση» και υπόδηση» παρέμεινε επίσης στα ίδια επίπεδα.

Ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο 2017 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2017 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυξήθηκε 0,5% τον Οκτώβριο εφέτος από αύξηση 1% τον Σεπτέμβριο 2017 και έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2016.

Σε μηνιαία σύγκριση (Οκτώβριος με Σεπτέμβριο), ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.