Εκδόθηκαν στις ΗΠΑ εντάλματα σύλληψης εναντίον 12 σωματοφυλάκων του Ερντογάν

Print Friendly and PDF

Στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 18 ατόμων και στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος 12 σωματοφυλάκων του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για τα βίαια επεισόδια τα οποία προκάλεσαν σε βάρος διαδηλωτών, έξω από την τουρκική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα, στις 16 Μαΐου, προχώρησε χθες η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο αρχηγός της αστυνομίας, Πίτερ Νιούσαμ και η δήμαρχος της πρωτεύουσας, Μέριελ Μπάουζερ. Ο αρχηγός της αστυνομίας ανέφερε ότι οι σωματοφύλακες και τα μέλη της αστυνομικής φρουράς του προέδρου Ερντογάν ταυτοποιήθηκαν από το βίντεο στο οποίο καταγράφηκαν τα επεισόδια και κάλεσε όλους τους 14 από τους υπόπτους, οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί να παραδοθούν και να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες.

Στις συμπλοκές έξω από την τουρκική πρεσβεία 9 πολίτες είχαν τραυματιστεί από την επίθεση σωματοφυλάκων του Ερντογάν, καθώς και υποστηρικτών του που είχαν έλθει από τη Νέα Υόρκη, το Τορόντο, τη Νέα Ιερσέη, Βιρτζίνια και την Καλιφόρνια. Τέσσερα άτομα είχαν συλληφθεί στις 16 Μαΐου, εκ των οποίων τα δύο αφέθηκαν ελεύθερα γιατί είχαν διπλωματική ασυλία. Στους υπόλοιπους δύο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επίθεση σε βάρος αστυνομικών.

«Στις ΗΠΑ και ιδίως στην Ουάσιγκτον θεωρούμε πως το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά είναι ιερό δικαίωμα» , ανέφερε ο Πίτερ Νιούσαμ.

Η δήμαρχος Μπάουζερ είπε ότι η πρωτεύουσα είναι ένα μέρος που συμβαίνουν συχνά διαδηλώσεις, με την αστυνομία να επιμένει να είναι ειρηνικές.

«Κάνουμε τα πάντα για να είναι ασφαλείς, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν οι νόμοι μας. Και οπωσδήποτε αυτό το κριτήριο ισχύει και για όσους επισκέπτονται στις ΗΠΑ».

Μετά τη συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας και της δημάρχου, σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες «στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι ΗΠΑ δεν ανέχονται άτομα τα οποία χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και τη βία για να φιμώσουν την ελευθερία του λόγου και της νόμιμης πολιτικής έκφρασης».

Πρόσθεσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα εργαστεί μαζί με τη δικαιοσύνη και τις εισαγγελικές αρχές, καθώς θα προχωρεί η υπόθεση και θα λάβει αποφάσεις για περαιτέρω βήματα ότι ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά τα περαιτέρω βήματα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι υπό την πίεση και του ψηφίσματος της αμερικανικής Βουλής, υπάρχει προβληματισμός να υποβληθούν αιτήματα έκδοσης υπόπτων, ή απαγόρευσης της εισόδου τους στις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει σχολιασμός από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των δηλώσεων που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση της έκδοσης των ενταλμάτων και των απειλών που εξακόντισε για αντίποινα. Ωστόσο υπάρχει παραδοχή ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής βουλής, Έντ Ρόις, ο οποίος είχε παρουσιάσει το ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε με ψήφους 397-0 από την ολομέλεια.

«Οι βίαιες επιθέσεις Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον ήταν πλήρως και ολοκληρωτικά αδικαιολόγητες. Τώρα πρέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσει βάρος σε προσπάθειες να έλθουν αυτά τα άτομα ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.