Εκλογές: Τι έγινε την πρώτη και τι θα γίνει τη δεύτερη Κυριακή

Print Friendly and PDF

Για όσους παρακολουθούν από χρόνια και στενά τις πολιτικές εξελίξεις, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών ήταν αναμενόμενο. Και αυτό για τρεις βασικούς λόγους :

  • Το ΑΚΕΛ δεν είχε κανένα περιθώριο αποτυχίας σ’αυτές τις εκλογές, οπότε γνωρίζαμε ότι θα κατέβαλλε το άπαν των δυνάμεων του για να «περάσει» το Σταύρο Μαλά στο β΄γύρο, κάτι που το πέτυχε.
  • Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, παρά την υπερπροσπάθεια του, είχε να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΔΗΚΟ, την απευθυνόμενη περίπου στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα και το ενδεχόμενο ελεγχόμενης ή μη πριμοδότησης του Σταύρου Μαλά από οπαδούς του ΔΗΣΥ.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία εν πολλοίς αποτυπώθηκαν και στις δημοσκοπήσεις, καθιστούσαν εξ’ αρχής πολύ δύσκολο το εγχείρημα του κ. Παπαδόπουλου να βρεθεί στο β΄γύρο των εκλογών.

Ενώ, όμως, η αποτυχία του κ. Παπαδόπουλου να περάσει στο β΄γύρο ήταν αναμενόμενη και προβλέψιμη, ως έκπληξη των εκλογών μπορεί να θεωρηθεί το αυξημένο ποσοστό (30%) που εξασφάλισε ο κ. Σταύρος Μαλάς. Όντως, ο κ. Μαλάς πήγε απρόβλεπτα καλά και αυτό μπορεί να αποδοθεί στα εξής :

  • Στην υψηλή συσπείρωση του ΑΚΕΛ.
  • Στη εξασφάλιση ψήφων από μερίδα πολιτών που επιθυμούσε για διάφορους λόγους να αποκλείσει την προώθηση της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου.

Αυτά τα δύο ενδεχόμενα, έδωσαν ώθηση στην υποψηφιότητα Μαλά, ο οποίος εξασφάλισε ένα ποσοστό πολύ κοντά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε αντίθεση με τον κ. Μαλά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξαφάλισε λιγότερο ποσοστό (35.5%) απ’ότι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην πόλωση των τελευταίων ημερών πριν την πρώτη Κυριακή, στη μερική αδιαφορία ψηφοφόρων του κ. Αναστασιάδη που θεωρούσαν ότι έτσι κι’αλλοιώς θα «περάσει» στη δέυτερη Κυριακή και στο ενδεχόμενο κάποιοι ψηφοφόροι του να ψήφισαν Μαλά για να αποκλειστεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Τώρα για το δεύτερο γύρο, το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσον ο κ. Μαλάς θα μπορέσει να εξασφαλίσει το υπόλοιπο ποσοστό του 20% για να κερδίσει τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος από την πλευρά του χρειάζεται ένα χαμηλότερο ποσοστό (περίπου15%) για να παραμείνει στην προεδρική καρέκλα.

Εδώ οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών αποτελεί μια άλλη εκλογική διαδικασία. Οι πολιτικές παράμετροι που ίσχυαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών αλλάζουν, οπότε αλλάζουν και τα σενάρια της εκλογής.

Κατ’αρχήν, μέσα στη βδομάδα θα υπάρξουν πολλές κομματικές ζυμώσεις, οι οποίες ενδεχόμενα να οδηγήσουν σε συμμαχίες ή συνεργασίες που αυτή τη στιγμή φαίνονται αδύνατες. Ήδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην πρώτη δήλωση του μετά τις εκλογές έδωσε το στίγμα των προθέσεων του. Η αναφορά του για ετοιμότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και η ανάδειξη των πιο «σκληρών» θέσεων του στο κυπριακό (σε σχέση με το κ. Μαλά), στέλλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ενδιάμεσο χώρο.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Μαλάς (μαζί με το ΑΚΕΛ) σίγουρα θα ποντάρει στην κοντινή ιδεολογική συγγένεια του με τα περισσότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει και υπερβάσεις στις θέσεις του στο κυπριακό για να διευκολύνει μια συνεργασία με κάποια κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι απόλυτο ότι τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου θα κινηθούν όλα προς τον ίδιο υποψήφιο το β΄γύρο. Και αυτό, διότι υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ κάποιων κομμάτων με το ΑΚΕΛ (π.χ. Αλληλεγγύη). Άρα, για την ερχόμενη Κυριακή, μιλάμε για ένα νέο σκηνικό που θα καθοριστεί εν πολλοίς από τις πολιτικές συμμαχίες που θα υπάρξουν εντός της εβδομάδας, αλλά δεν είναι σίγουρο κατά πόσον οι συμμαχίες αυτές θα μεταφέρουν όλους τους ψηφοφόρους στη δεξαμενή του ίδιου υποψηφίου.

Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σ’ένα σημείο, όπου θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες συμμαχίες και κυρίως επί ποιας βάσης θα συναμολογηθούν και μετά να επιχειρήσουμε να προβλέψουμε τον νικητή της δεύτερης Κυριακής. Θεωρητικά (και με βάση τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν του πρώτου γύρου) ο Αναστασιάδης βρίσκεται πιο κοντά στο να κόψει πρώτος το νήμα, όμως τα πάντα είναι ανοικτά λόγω των κομματικών ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Αναστασιάδης θα επιχειρήσει να προβάλει τη δική του υποψηφιότητα συγκρίνοντας την με αυτή του κ. Χριστόφια, ενώ ο κ. Μαλάς θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τον εαυτόν του ως το νέο σε σχέση με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Ποιος θα πείσει περισσότερους θα φανεί όταν ανοίξει η κάλπη την ερχόμενη Κυριακή…

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ