Ελληνικά Πετρέλαια : Προς πώληση πλειοψηφικού μεριδίου

Print Friendly and PDF

Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-1,89% (ΕΛΠΕ) για να εκπληρώσει μία από τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Το Δημόσιο κατέχει 35,5% στα ΕΛΠΕ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings του ομίλου Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 45,5%. Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει αυτό το μήνα να προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ ή μικρότερου ποσοστού, αν συμφωνήσουν οι δανειστές. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση μελετάει την πώληση ποσοστού 51% από κοινού από το Δημόσιο και την Paneuropean ως το επικρατέστερο σενάριο, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας.
Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ, είπε ο αξιωματούχος, λέγοντας πως ό,τι και
αν αποφασίσει η κυβέρνηση, στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η Paneuropean Oil δεν σχολίασε για τα υπό εξέταση σενάρια αλλά πηγή στην εταιρία είπε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει με ποια διαδικασία θα προχωρήσει.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ,που αντιτίθεται στην προωθούμενη πώληση, δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τα σενάρια κατά τη διάρκεια συνάντησης με το σωματείο την περασμένη εβδομάδα.
Η πώληση του 51% παρουσιάστηκε ως το επικρατέστερο σενάριο δήλωσε ο Γιώργος Σκοπελίτης στο Reuters.