Ενδεχόμενη συνάντηση των Προέδρων Μεξικού–ΗΠΑ συναρτάται με πρόοδο στις διμερείς σχέσεις

Print Friendly and PDF

Το εάν θα γίνει συνάντηση του Προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί σε ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος, σημείωσε το μεξικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις επαφές που είχαν Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού του Τραμπ και ανώτερου συμβούλου του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, στη μεξικανική πρωτεύουσα.

«Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών συμφώνησαν ότι η πραγματοποίηση της προαναφερθείσας συνάντησης (των προέδρων) θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της προόδου που θα επιτευχθεί όσον αφορά (…) τη NAFTA και άλλα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της μεξικανικής διπλωματίας.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να προσφέρει στον Καναδά και στο Μεξικό προσωρινή εξαίρεση από τους νέους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλλει στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, έγραψε την Τετάρτη η εφημερίδα The Washington Post.

Η πρόταση αυτή, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, προβλέπει ότι ο Καναδάς και το Μεξικό θα εξαιρεθούν από τους δασμούς για τριάντα ημέρες, διευκρίνισε η Ποστ, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους .

Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, το εάν η εξαίρεση αυτή θα παραταθεί θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.