Εντείνουν τις προκλήσεις στην Κυπριακη ΑΟΖ οι Τούρκοι

Print Friendly and PDF

H Άγκυρα, συνεχίζει να προκαλεί και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, δεσμεύοντας με νέες NAVTEX περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις από τις 18 μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου νοτιο-ανατολικά της Κύπρου.

Στις αρχές του έτους, η Άγκυρα σκοπεύει να φέρει στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2.Την έναρξη γεωτρήσεων στις αρχές του 2018 προανήγγειλε από τον Οκτώβριο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαγιάκ. Ο Αλμπαγιάκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι και γαμπρός του Erdoagn, δεν ξεκαθάρισε ωστόσο που ακριβώς θα γίνει η γεώτρηση. Δήλωσε όμως ότι το Deepsea Metro II θα επανδρωθεί με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό από την Τουρκία. Εν πλω προς την Κύπρο, στα ανοικτά της Αλγερίας, βρίσκεται και το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, SAIPEM 12000, το οποίο αναμένεται να ρίξει άγκυρα στο οικόπεδο 6 ίσως και εντός της εβδομάδας. Θα πρέπει ωστόσο να περάσει μέσα από περιοχές, ασκήσεων, που δέσμευσε παράνομα με ΝΑVTEX η Τουρκία.

Διπλωματικοί κύκλοι πάντως θεωρούν πως ούτε αυτή τη φορά η Τουρκία θα ρισκάρει, τις σχέσεις της με την Ιταλία και την Γαλλία, παρεμποδίζοντας το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ. Όπως εκτιμάται θα περιοριστεί και πάλι σε κάποιες ανώδυνες παρενοχλήσεις, καθώς θα έχει πλέον την δυνατότητα να αμφισβητήσει και δημιουργήσει νέα τετελεσμένα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με την διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων, στα Νότια και Δυτικά της Κύπρου.