YΠΠ: Ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας, θα ληφθούν μέτρα (upd)

Print Friendly and PDF

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής δήλωσε σήμερα ότι αυτή τη στιγμή είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της σημαντικότερης μεταρρύθμισης στα θέματα Παιδείας, ενώ για το θέμα της δημοσιοποίησης θεμάτων για τις εξετάσεις διορισίμων εκπαιδευτικών είπε ότι έχει οριστεί ερευνών λειτουργός που εντός της ερχόμενης βδομάδας θα παρουσιάσει την έρευνά του και αναλόγως αποτελεσμάτων θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα.

Σε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καδής είπε για το θέμα των διαρροών ότι εάν προκύπτουν πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθηθούν τα δέοντα και σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, με την οποία το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή.

Ερωτηθείς αν έχουν τεθεί κάποιοι σε διαθεσιμότητα, ανέφερε ότι «σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να δείξει πρώτα η διοικητική έρευνα ποιοι εμπλέκονται, πού ήταν το λάθος, να μας δώσει φως στις πτυχές αυτής της υπόθεσης για να ληφθούν στη συνέχεια τα όποια μέτρα πρέπει να ληφθούν».

Κληθείς να αναφερθεί στην παρουσία του σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Καδής είπε ότι «αυτό που παρουσιάσαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ήταν μια ενημέρωση για την ολοκληρωμένη διαχείριση της κατάστασης μετά από αυτό το απαράδεκτο λάθος που έχει προκύψει. Ήταν μια σειρά από πέντε-έξι ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται ξανά και με τις οποίες θα διασφαλίζεται ότι η όλη διαδικασία των εξετάσεων από δω και πέρα θα ολοκληρωθεί κανονικά και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Δεύτερον, είπε, θα υπάρξει επαναληπτική εξέταση την άλλη Παρασκευή και το Σάββατο, και θα στηριχθούν οι εξεταζόμενοι που έχουν ταλαιπωρηθεί. Ανέφερε ότι λήφθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για κάλυψη των εξόδων αυτών που έρχονται από το εξωτερικό, με ανώτατο ποσό μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ.

Κληθείς να αναφέρει αν αποδίδει σε λάθος ή σε σαμποτάζ τη διαρροή, είπε ότι «αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα της έρευνας. Δεν μπορώ να πω κάτι αυτή τη στιγμή. Αυτό που φάνηκε και από τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή είναι ότι η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα σωστά και με λεπτομέρεια σχεδιασμένη και το λάθος έγινε στη μη εφαρμογή της διαδικασίας που προβλεπόταν`.

΄`Υπήρχαν όλες οι δικλείδες που έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή, υπήρχε ένας πολύ καλός σχεδιασμός, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε αυτός ο σχεδιασμός και προέκυψε το λάθος που προέκυψε»πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες ότι εξεταζόμενοι είναι συγγενείς θεματοθετών, ο κ. Καδής είπε ότι «καλέσαμε όλους, αντί να βγάζουν στον αέρα στοιχεία, να τα καταθέσουν υπεύθυνα στις αρμόδιες Αρχές, να τα φέρουν και στο Υπουργείο. Είμαστε έτοιμοι να διερευνήσουμε μια προς μια αυτές τις καταγγελίες»

Εξήγησε ότι όλοι οι θεματοθέτες υπογράφουν δήλωση με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη να ενεργήσουν αμερόληπτα και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν καμιά συγγενική σχέση με τους υποψηφίους.

Μάλιστα, είπε, σημειώνεται σε αυτή τη δήλωση ότι είναι ποινικό αδίκημα αν αποκρύψει κάτι σχετικό με συγγενικά τους πρόσωπα.

`Καλούμε όλους όσοι έχουν το οποιοδήποτε στοιχείο να το καταθέσουν στο Υπουργείο και εμείς είμαστε κάθετοι σε αυτό το θέμα και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά», είπε.

Κληθείς να πει κατά πόσο έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καδής απάντησε καταφατικά και είπε ότι «ο Πρόεδρος στηρίζει τις ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο και τον Υπουργό. Βεβαίως, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Πρώτος έχω παραδεχθεί ότι ήταν ένα απίστευτο, ένα απαράδεκτο λάθος. Ζητήσαμε συγγνώμη από τους υποψήφιους για την ταλαιπωρία».

Τέλος, σε ερώτηση αν χρειάστηκε να υποβάλει την παραίτηση του, ο κ. Καδής απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της σημαντικότερης μεταρρύθμισης στα θέματα Παιδείας».

Προηγούμενη ενημέρωση

Ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας ο Καδής για την «γκάφα»

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ενημέρωσε εκτάκτως σήμερα το πρωί, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για το πρόβλημα που προέκυψε από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, πριν από την έναρξη των εξετάσεων για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην εκπαίδευση, των θεμάτων πέντε γνωστικών αντικειμένων, των Θρησκευτικών, της Πληροφορικής, των Φυσικών Επιστημών, της Χημείας και της Φυσικής Αγωγής.

Ο Υπουργός Παιδείας αναχώρησε από τη Βουλή για το Υπουργικό, πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του πιο πάνω θέματος, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Τέρψα Κωνσταντινίδου, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, είπε ότι ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας έχει ζητήσει εκτάκτως τη σύγκληση της Επιτροπής Παιδείας για να ενημερώσει γι’ αυτό το σοβαρό θέμα το οποίο συνέβηκε σε σχέση με τη δημοσιοποίηση, όχι τη διαρροή των εξεταστικών δοκιμίων της συγκεκριμένης μέρας, της 6ης Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου πριν την έναρξη των εξετάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η κ. Κωνσταντινίδου είπε ότι έχει γίνει ένα λάθος, το οποίο διερευνάται, κατά παράβαση των οδηγιών που υπήρχαν και των μέτρων που λαμβάνονται, τα οποία ήταν και συγκεκριμένα και βάσει όλων των διαδικασιών που ακολουθεί μέχρι στιγμής η Υπηρεσία Εξετάσεων που είναι γνωστές, διότι η Υπηρεσία Εξετάσεων δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγει εξετάσεις. Έχει τόσα χρόνια, συνέχισε, που διεξάγονται οι εξετάσεις.

«Η αρμόδια Αρχή αμέσως μετά που συνέβηκε αυτό το πράγμα, την ίδια ώρα προέβη με τη συμβουλή του Τριμελούς Σώματος Εποπτείας στην ακύρωση των εξετάσεων της συγκεκριμένης ημέρας. Όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις και βάσει γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, διεξάγονται κανονικά και δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα για τη διαδικασία. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις και αυτό είναι το σημαντικό, διότι η αρμόδια αρχή αμέσως έλαβε τα κατάλληλα μέτρα, προς όφελος των υποψηφίων. Οπότε οι συγκεκριμένες εξετάσεις επαναλαμβάνονται την 17η και 18η Νοεμβρίου. Έχει δοθεί η σχετική ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και θα φροντίσουμε να καλύψουμε οτιδήποτε υπάρχει προς όφελος των υποψηφίων που επηρεάστηκαν την συγκεκριμένη ημέρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, η κ. Κωνσταντινίδου είπε: «Το συντομότερο δυνατό. Έχει δώσει χρονοδιαγράμματα ο Υπουργός».

«Οι εξετάσεις συνεχίζονται μέχρι αυτή τη στιγμή. Ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος μέχρι την Παρασκευή, 10 του μήνα. Έχω πει ότι για τη συγκεκριμένη μέρα που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σε όλους. Αυτή τη στιγμή είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας τα θέματα, οπότε όλοι έχουν γνώση. Δεν είναι διαρροή, είναι δημοσιοποίηση των θεμάτων, οπότε θα επαναληφθούν αυτές οι εξετάσεις με καινούργια θεματοθέτηση, την 17η Νοεμβρίου για τα θρησκευτικά και την φυσική, ενώ για τα υπόλοιπα άλλα τρία μαθήματα, την Πληροφορική, την Φυσική Αγωγή και την Χημεία, την 18η Νοεμβρίου», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν έχουν αλλάξει οι θεματοθέτες, η κ. Κωνσταντινίδου ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις. «Η ομάδα θα καταρτίσει εντελώς διαφορετικά θέματα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η κ. Κωνσταντινίδου είπε ότι εξαιτίας αυτού που συνέβη, όλα τα θέματα θα δοθούν μετά το πέρας των εξετάσεων.

Προηγούμενη ενημέρωση – 08 Νοεμβρίου 2017, ώρα 09:16

Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ο Καδής για την «γκάφα»

Ενημερώνει εκτάκτως σήμερα ο Υπουργός Κώστας Καδής,την Επιτροπή Παιδείας για το θέμα των εξετάσεων, κάτι το οποίο ζήτησε από μόνος του, αφού θέλησε να ενημερώσει στην σημερινή προγραμματισμένη συνεδρία
για το λάθος που έγινε με το θέμα της διαρροής.

Πάντως, υπήρξε επικοινωνία Υπουργού – Γενικού Εισαγγελέα και η εκτίμηση είναι ότι το μεμονωμένο αυτό ατυχές περιστατικό, όπως το χαρακτήρισε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζει ευρύτερα την εγκυρότητα των εξετάσεων, αφού αφορά αποκλειστικά τη συγκεκριμένη ημέρα των εξετάσεων.

Η μεταρρύθμιση στην παιδεία θα συνεχισθεί, επισημαίνει η κυβέρνηση και αφήνει ανοικτό, το ενδεχόμενο η διαρροή, να ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας.

Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Παιδείας, από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ η αντιπολίτευση εγείρει θέμα για το αδιάβλητο των εξετάσεων και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

«Σε καμιά απολύτως περίπτωση αυτή η ατυχής εξέλιξη δεν θα επηρεάσει μια ενδεχομένως από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιτεύχθηκε μετά από συζητήσεις 26 χρόνων. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αυτή η σημαντικότατη μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί διότι έχει τη στήριξη του κυπριακού λαού.» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Για σωστή διαχείριση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, μετά την αποκάλυψη της διαρροής των θεμάτων έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η διοικητική έρευνα, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της διαρροής.

Όλα άρχισαν είπε όταν συγκεκριμένος λειτουργός του Υπουργείου, κρατώντας τον σφραγισμένο δίσκο με τα δοκίμια, αντί να φύγει από τον χώρο των θεματοθετών την προβλεπόμενη ώρα, τέσσερις και δέκα, έφυγε νωρίτερα.

 

Σύζυγος θεματοθέτή των εξετάσεων των εκπαιδευτικών συμμετείχε στη διαδικασία

Σύζυγος θεματοθέτη των εξετάσεων για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση, συμμετείχε στη διαδικασία, κατήγγειλε με δηλώσεις στο Τρίτο, ο βουλευτής του Ακέλ Γιώργος Γεωργίου.

Ανέφερε επίσης ότι, θα καταθέσει το όνομα του θεματοθέτη, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής που θα συνεδριάσει σήμερα. Ο κύριος Γεωργίου αναφέρθηκε επίσης σε καταγγελίες που έγιναν στον Γενικό Ελεγκτή, από ομάδα ενδιαφερομένων. Όπως, είπε, υποστηρίζουν ότι μαθήματα για τις εξετάσεις προσέφερε ιδιοκτήτης φροντιστηρίου που είναι στενά συνδεδεμένος με άτομο υψηλά ιστάμενο στο Υπουργείο Παιδείας και το οποίο σχετίζεται με την υπηρεσία Εξετάσεων. Θέση του Ακέλ, πρόσθεσε, είναι ότι όλες οι καταγγελίες πρέπει να τεθούν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα ώστε να εξασφαλισθεί η φερεγγυότητα των εξετάσεων. Το Ακέλ θα κινηθεί υποβοηθητικά, παρά τις επιμέρους διαφωνίες του με τον Υπουργό Παιδείας, κατέληξε ο κύριος Γεωργίου.

Στην ανάγκη παρέμβασης του Γενικού Εισαγγελέα ώστε να γνωματεύσει για την εγκυρότητα της διαδικασίας των εξετάσεων διορισμού εκπαιδευτικών, εμμένουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ Μιλώντας στο Τρίτο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους τόνισε ότι ξεκάθαρα κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και ως εκ τούτου δεν πρέπει να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Με ελαφρότητα φθάσαμε σε αυτό το σημείο, είπε τονίζοντας ότι τέτοια λάθη κοστίζουν στο Κράτος, όχι μόνο οικονομικά. Επισημαίνοντας ότι η διαδικασία των εξετάσεων είναι σχεδόν στο τέλος της και δεν μπορεί να τερματιστεί, ο κύριος Σωκράτους ανέφερε ακόμα ότι γίνονται μαζικές προσφυγές ενδιαφερομένων στο δικαστήριο και θα φανεί στην πορεία αν οι εξετάσεις θα πέσουν ή θα μείνουν. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού τόνισε ότι πρωτίστως πρέπει να παρέμβει η Νομική Υπηρεσία για να τεκμηριώσει και να καθορίσει με γνωμάτευση την εγκυρότητα των εξετάσεων έστω και με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Μόνο η Νομική Υπηρεσία, είπε, μπορεί να αποφανθεί αν η διαδικασία των εξετάσεων θα συνεχιστεί αφού από αυτήν κρίνεται το εργασιακό μέλλον πολλών ανθρώπων.