Εξετάσεις εκπαιδευτικών – Kύμα αντιδράσεων για διαρροή

Print Friendly and PDF

Τις έντονες επικρίσεις επιτελείων υποψηφίων προέδρων και κομμάτων προκάλεσε η διαρροή των θεμάτων, στις εξετάσεις για πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Η διαρροή είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι χθεσινές εξετάσεις και το Υπουργείο Παιδείας να τονίζει ότι θα είναι αμείλικτο στον καταλογισμό ευθυνών για όσους ενέχονται.

Επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου

Η διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων αποτελεί την επιτομή της προχειρότητας, η οποία χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αναφέρει το εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου για την Προεδρία, Νικόλα Παπαδόπουλου.
Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι είναι άξιο απορίας πώς και γιατί δόθηκαν εκ των προτέρων τα θέματα σε λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, που είχε ως αποτέλεσμα την πρώιμη ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και την ακύρωση των εξετάσεων, η οποία προκάλεσε αναστάτωση στο μεγάλο αριθμό των εξεταζόμενων.
Το Εκλογικό Επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου ζητεί τη διεξαγωγή, αμέσως, έρευνας για το εξεταστικό φιάσκο, όπως το χαρακτηρίζει, και λήψη μέτρων για διασφάλιση του αδιάβλητου μελλοντικών εξετάσεων.

Επιτελείο Σταύρου Μαλά

Αμείλικτα ερωτήματα εγείρει η διαρροή των εξεταστικών θεμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωση το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου προέδρου, Σταύρου Μαλά.
Το ελάχιστο που οφείλει η απερχόμενη κυβέρνηση, προστίθεται, είναι να δώσει εξηγήσεις, πώς είναι δυνατόν πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων, τα θέματα να βρίσκονταν στα χέρια λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και σε γνώση των χειριστών της ιστοσελίδας του Υπουργείου, ενώ θα έπρεπε να ήταν διασφαλισμένο το απόρρητο.

ΔΗΣΥ

Λύπη και αγανάκτηση για την απίστευτη, όπως αναφέρεται, ενέργεια στη διαδικασία των πρώτων εξετάσεων για διορισμούς στην εκπαιδευτική υπηρεσία, εκφράζει ο ΔΗΣΥ.
Σε ανακοίνωση, αναφέρεται πως είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πώς μπορεί να γίνεται ένα τέτοιο λάθος σε μια διαδικασία που σχεδιάστηκε για να είναι πρότυπο ακεραιότητας και αξιοπιστίας.
Ο ΔΗΣΥ κάνει λόγο για εξωφρενικό και χονδροειδές λάθος, που παρακωλύει μια διαδικασία, η οποία αφορά χιλιάδες ανθρώπους.
Σημειώνει ότι ορθά ο Υπουργός Παιδείας έχει ζητήσει διοικητική ενέργεια, προσθέτοντας ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να εξιχνιαστεί, να αποδοθούν ευθύνες και να ληφθούν τα ενδεδειγμένα, αυστηρότατα μέτρα.

ΑΚΕΛ

Η διαρροή των θεμάτων αποδεικνύει ότι οι εξετάσεις είναι διάτρητες και διαβλητές και στερούνται αξιοπιστίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.
Από αυτή τη θλιβερή εξέλιξη, πρόσθεσε, προκύπτουν πολύ σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα, όπως γιατί τα θέματα υπήρχαν στα χέρια οποιουδήποτε πριν αρχίσουν οι εξετάσεις και γιατί να μην μπορεί ο κάθε υποψήφιος να υποθέσει ότι τα θέματα κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες.
Διερωτήθηκε, ακόμη, εάν εγείρονται ή όχι ηθικά και νομικά θέματα για το κύρος και την αξιοπιστία των εξετάσεων.
Αναμένονται, τόνισε ο κύριος Χριστοφίδης, πειστικές και σοβαρές απαντήσεις από τους αρμοδίους, καθώς και η ανάληψη των τεράστιων και προφανών πολιτικών ευθυνών για το πρωτοφανές περιστατικό σε βάρος χιλιάδων νέων.

ΔΗΚΟ

Οι κυβερνώντες αποδείχθηκαν ανάξιοι να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις διορισμών, αναφέρει το ΔΗΚΟ.
Σε γραπτή δήλωση του υπευθύνου του Γραφείου Παιδείας του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη, χαρακτηρίζεται γκάφα ολκής η πρόωρη ανάρτηση των θεμάτων στο διαδίκτυο.
Το ΔΗΚΟ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του για αυτό το φιάσκο, όπως αναφέρει.

ΕΔΕΚ

Η Κυβέρνηση, διά του Υπουργείου Παιδείας, έχει αναδείξει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους νέους επιστήμονες της χώρας, αναφέρει η ΕΔΕΚ.
Σε ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι η διαρροή των θεμάτων, επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ακολούθησε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, ώστε να διατηρηθεί η εγκυρότητα των εξετάσεων.
Η ΕΔΕΚ διερωτάται, επίσης, εάν υπήρξε επιλεκτική διαρροή θεμάτων σε ημέτερους υποψήφιους.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Απαράδεκτο φαινόμενο που θέτει εν αμφιβόλω τη νέα διαδικασία, χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, τη διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις των εκπαιδευτικών.
Σε ανακοίνωση, οι Οικολόγοι επισημαίνουν ότι μέχρι τη διεξαγωγή έρευνας, ευλόγως οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για τον τρόπο που η υπηρεσία διαχειρίζεται το σύνολο των θεμάτων, επομένως και το αδιάβλητο ή μη της διαδικασίας.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο