Επίσκεψη – αστραπή του Εμανουέλ Μακρόν στη Σαουδική Αραβία

Print Friendly and PDF

 

Επίσκεψη-αστραπή του Εμανουέλ Μακρόν στη Σαουδική Αραβία για την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με την πετρελαιοπαραγωγό χώρα, καθώς ο Μακρόν στηρίζει την Τεχεράνη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας γνωστοποίησε την Πέμπτη το βράδυ ότι θα έκανε μια επίσκεψη «δύο ωρών» στο Ριάντ, για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο γάλλος πρόεδρος έκανε αυτή την επίσκεψη, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη, έπειτα από μια επίσκεψη 24 ωρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πριν από την αναχώρησή του από τα ΗΑΕ, ο Μακρόν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι «άκουσα πολύ σκληρές θέσεις» από μέρους του Ριάντ «όσον αφορά το Ιράν, οι οποίες δεν συνάδουν με αυτό που θεωρώ εγώ».

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Τεχεράνη έχει κλιμακωθεί σημαντικά. Στο επίκεντρο της νέας έντασης βρίσκεται η τύχη του Λιβάνου, αλλά και της εμπόλεμης Υεμένης. Η χώρα αυτή, η φτωχότερη της αραβικής χερσονήσου, είναι ήδη θέατρο της σοβαρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο γάλλος πρόεδρος επιδιώκει εξάλλου να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάτι . Η συμφωνία αυτή τέθηκε εν αμφιβόλω από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και του γιου του, του πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως σκόπευε να υπενθυμίσει τη σημασία που δίνει στην υπεράσπιση «της σταθερότητας και της (εδαφικής) ακεραιότητας του Λιβάνου» κι ανέφερε ότι έχουν υπάρξει «ανεπίσημες επαφές» με τον Χαρίρι.

 

Πηγή: skai.gr