Επικοινωνία Ερντογάν – Ρουχανί για την ιρανική κρίση – Τι ειπώθηκε

Print Friendly and PDF

Επικοινωνία με τον Χασάν Ρουχανί είχε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν με τουλάχιστον 20 νεκρούς και εκατοντάδες συλληφθέντες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ιρανό ομόλογό του ο τούρκος πρόεδρος προέτρεψε για ειρήνη και σταθερότητα στο Ιράν.

O τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Ρουχανί πήρε την κατάλληλη στάση όταν είπε ότι οι διαδηλωτές δεν πρέπει να παραβιάζουν τον νόμο ενόσω ασκούν το δικαίωμά τους στις ειρηνικές διαμαρτυρίες, ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Από μεριάς του, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε στον Ερντογάν ότι ευελπιστεί ότι οι διαμαρτυρίες στο Ιράν θα λήξουν σε λίγες μέρες.

«Κάποιοι χειραγωγούν τα προβλήματα του Ιράν» υποστήριξε αργά το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, βάλλοντας κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξή του στο CNNTurk, ο Μαχίρ Ουνάλ δήλωσε ότι «κάποιες παγκόσμιες δυνάμεις» παρενέβησαν στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του Ιράν.

Την Τετάρτη σημειώνονται στο Ιράν μεγάλες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις έρχονται στον απόηχο των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων της τελευταίας 8ετίας.

«Τα δικαιώματα που επιτεύχθηκαν με μεγάλες προσπάθειες (στο Ιράν) θα διασφαλιστούν, και οι εισβολείς δεν θα μπορέσουν ποτέ να παραβιάσουν τα δικαιώματα του λαού μέσω εχθρότητας και βανδαλισμών» διεμήνυσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: skai.gr