Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Print Friendly and PDF

Ο καβγάς δύο αδερφών που κατέληξε με τον έναν από τους δύο στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος από σφαίρες σε όλο του το σώμα και τον θύτη να καταζητείται από την «αστυνομία» είναι το κύριο θέμα στις τ/κ εφημερίδες σήμερα. Μεγάλο μέρος των πρωτοσέλιδων καλύπτεται από τις προεκλογικές δραστηριότητες και δηλώσεις αρχηγών ή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, καθώς και άλλες ειδήσεις αστυνομικές ή όχι. Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Υπουργού Θρησκευμάτων της Τουρκίας ότι τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται από 9 χρονών και να μένουν έγκυοι και τα αγόρια να παντρεύονται στα 12.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Τα κορίτσια μπορούν να μείνουν έγκυοι στα 9 τους» γράφει ότι αυτό είπε ο Τούρκος Υπουργός Θρησκευμάτων και χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του ως διαστροφή. Αλλού αναφέρει ότι η «πρόεδρος» του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» δήλωσε χθες πως τα αποτελέσματα των «βουλευτικών εκλογών» θα μπορέσουν να είναι έτοιμα όχι νωρίτερα από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στην Αμμόχωστο δύο αδέρφια, γνωστοί επιχειρηματίες, μάλωσαν μεταξύ τους και ο μεγάλος πυροβόλησε τραυματίζοντας σοβαρά τον μικρότερο.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Βροχή σφαιρών από τον μεγαλύτερο αδερφό στον μικρότερο» γράφει ότι ο καβγάς μεταξύ των δύο αδερφών έγινε χθες το απόγευμα στο γραφείο του σταθμού βενζίνης που έχουν οι δύο. Αλλού δημοσιεύει το ψηφοδέλτιο των «βουλευτικών» και εξηγεί πώς και με ποιους τρόπους μπορούν να ψηφίσουν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τζεμάλ Οζγιγίτ ότι το κόμμα του, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης των «θεσμών».

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «5 παιδιά και 2 μητέρες χωρίς στήριγμα» αναφέρεται στην περίπτωση δύο γυναικών που παντρεύτηκαν τον ίδιο άντρα στην Τουρκία και λόγω της ενδοοικογενειακής βίας εγκατέλειψαν το σπίτι τους και ήρθαν στα κατεχόμενα. Μένουν σε ένα δωμάτιο σε διαμέρισμα στην Αμμόχωστο. Αλλού γράφει ότι η «πρόεδρος» του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» συνέστησε προσοχή σε όσους θα προτιμήσουν τη μεικτή ψήφο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Ιράν είναι στις φλόγες και γράφει για τις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Απόπειρα δολοφονίας» αναφέρεται στην περίπτωση των δύο αδερφών, ιδιοκτητών σταθμών βενζίνης, 57 και 52 ετών που μετά από λογομαχία ο ένας πυροβόλησε τον άλλο. Αλλού γράφει ότι οι δύο συλληφθέντες για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύο αυτοκίνητα με πινακίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αμμόχωστο, ενώπιον του «δικαστηρίου» διέψευσαν ότι το έπραξαν οι ίδιοι. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «κράτος» θα πληρώσει χρέος των «τ/κ αερογραμμών» που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια αλλά όφειλαν στην εταιρεία που επέβλεπε τις μηχανές των Airbus που είχε η εταιρεία.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Αδερφός πυροβόλησε αδερφό» γράφει ότι ο καβγάς μεταξύ των δύο αδερφών έχει προκαλέσει σοκ στην κοινωνία. Αλλού αναφέρεται στο πρόγραμμα των τελικών προεκλογικών συγκεντρώσεων αυτή την εβδομάδα με το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και το κόμμα του Λαού να πραγματοποιούν τη μεγάλη τους εκδήλωση απόψε στο ξενοδοχείο Ακαπούλκο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε 42 χρόνια υπήρξαν 26 «κυβερνήσεις» και 39 «υπουργικά συμβούλια».