Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Print Friendly and PDF

Η επιχείρηση της «αστυνομίας» για εξάρθρωση της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στα κατεχόμενα και η σύλληψη τεσσάρων ατόμων, ένας εκ των οποίων είναι «αστυνομικός», η αύξηση των λιονταρόψαρων στις θάλασσες των κατεχομένων, η απόπειρα ληστείας σε βενζινάδικο, η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καρκίνου στο κατεχόμενο Συριανοχώρι αλλά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η παραχώρηση 57 «υπηκοοτήτων» σε μια μόνο ημέρα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Φρενίτιδα ΦΕΤΟ στην Κύπρο», αναφέρεται στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην οργάνωση ΦΕΤΟ. Το «δικαστήριο» αποφάσισε χθες την κράτησή τους για μια ημέρα ενώ σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν ξανά ενώπιον «δικαστηρίου». Αλλού γράφει ότι, εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι φοιτητές της ακαδημίας δασκάλων, καταδικάζοντας την απόφαση για κλείσιμο της ακαδημίας. Αλλού αναφέρεται στη διάσκεψη Τύπου της πλατφόρμας «Απορρίπτουμε», κατά την οποία εκφράστηκε η αντίθεση της πλατφόρμας για την πραγματοποίηση παιδικών κατασκηνώσεων κατά τις οποίες τα παιδιά διδάσκονταν το Κοράνι.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) έχει τίτλο «Ακόμα τέσσερις συλλήψεις για τη ΦΕΤΟ» και γράφει ότι ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων ως ύποπτοι για ανάμειξη στην οργάνωση ΦΕΤΟ είναι «αστυνομικός». Αλλού γράφει ότι, το «υπουργείο» τουρισμού στα πλαίσια της προώθησης του τουριστικού πακέτου των κατεχομένων ανακοίνωσε ειδικές τιμές σε ξενοδοχειακά καταλύματα για τους Τουρκοκύπριους. Αναφέρει επίσης ότι ακόμα μια επιτυχία είχε το «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολής αφού η ένωση φοιτητών κατάφερε να γίνει μέλος της διεθνούς ένωσης φοιτητών ιατρικής.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση υπηκοοτήτων» γράφει ότι συνεχίζεται η παραχώρηση «υπηκοοτήτων» από την «κυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού Κόμματος παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική αυτή. Κατά τη χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού» αποφασίστηκε η παραχώρηση 57 υπηκοοτήτων. Γράφει ακόμα ότι σε επιχείρηση η «αστυνομία» κατάφερε να εξαρθρώσει ομάδα της οργάνωσης ΦΕΤΟ, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα και έχουν κατασχεθεί βιβλία, κινητά, υπολογιστές και άλλα έγγραφα. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη δύο ατόμων από την Τουρκία για υποθέσεις εμπρησμών. Τα δύο άτομα καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια ποινής φυλάκισης όμως θα εκτίσουν την ποινή τους στην Τουρκία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Νέα επιχείρηση ΦΕΤΟ», γράφει ότι η «αστυνομία» πραγματοποίησε, μετά από πληροφορίες, μυστική επιχείρηση σε σπίτι στην κατεχόμενη Μηλιά, στην Αμμόχωστο κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν βιβλία και άλλα αντικείμενα του Φετουλάχ Γκιουλέν και της οργάνωσης ΦΕΤΟ. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ένας εκ των οποίων είναι «αστυνομικός», ένας ιμάμης και δύο γυναίκες. Αλλού αναφέρεται στη μεγάλη παρουσία δηλητηριωδών ψαριών, λιονταρόψαρων, στις θάλασσες και γράφει ότι ενώ στο «νότο» οι Αρχές παίρνουν μέτρα για μείωση του αριθμού των ψαριών οι «αρχές» στα κατεχόμενα κοιμούνται. Αναφορά γίνεται και στην απόπειρα ληστείας σε σταθμό βενζίνης στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου ένας εκ των υπαλλήλων βρήκε το θάρρος και αντιμετώπισε τον επίδοξο ληστή, ο οποίος τράπηκε σε φυγή με άδεια χέρια.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) έχει τίτλο «Έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο» και γράφει ότι σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του κατεχόμενου χωριού Συριανοχώρι, αφού αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου στο χωριό, σημειώνοντας ότι το 76% των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Αναφορά γίνεται και στη χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» κατά την οποία παραχωρήθηκαν 57 «υπηκοότητες». Αλλού γράφει ότι, πέραν των 60 ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων έχουν υποβάλει αίτηση για εργοδότηση στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία.