Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της εφαρμογής του Σχεδίου Προώθησης Κατανάλωσης Φρούτων στα σχολεία, είπε ο Υπ. Γεωργίας

Print Friendly and PDF

Η συνέχιση της εφαρμογής του Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα σχολεία είναι επιτακτική, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος είπε ότι σε αυτό συνηγορεί και η βαρύνουσα σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σχέδιο.

Σε χαιρετισμό του, στην Ημερίδα που διοργανώνεται στα πλαίσια του Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα σχολεία 2016-17, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι από τη σχολική χρονιά 2017-2018 το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα σχολεία θα συνδυαστεί με το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Γάλακτος στα σχολεία.
Όπως είπε «φιλοδοξία της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αντιμετώπιση της μειωμένης κατανάλωσης των προϊόντων αυτών και της κακής διατροφής με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ενισχύοντας την καταπολέμηση της παχυσαρκίας», για να προσθέσει πως «το βελτιωμένο πρόγραμμα ‘Από το αγρόκτημα στο σχολείο’ θα επικεντρωθεί στα μέτρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη εξοικείωση των παιδιών με 1ον τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, 2ον με τα προϊόντα που παράγει η κυπριακή γη, το αγρόκτημα αλλά και με τα ζητήματα αειφορίας, περιβάλλοντος και σπατάλης των τροφίμων».

«Ταυτόχρονα, το ποσοστό της Ενωσιακής συνδρομής αυξάνεται από 75% σε 100% και ο συνολικός Ενωσιακός Προϋπολογισμός για την Κύπρο αυξήθηκαν από €380 χιλιάδες στις €790», είπε.
Όπως είπε ο κ. Κουγιάλης «η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους νέους είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη συνιστώμενη, ενώ λαοί της Ευρώπης πάσχουν από αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας», σημειώνοντας πως «η σωστή όμως, και ισορροπημένη διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας μας, η οποία συμβάλλει στη μείωση της παχυσαρκίας και των πιθανοτήτων προσβολής από σοβαρές παθήσεις όπως ο Διαβήτης τύπου Β και καρδιαγγειακές νόσοι».

«Επομένως, η ανάγκη αναπροσαρμογής των διατροφικών και συνηθειών από νεαρή ηλικία, είναι πλέον απαραίτητη. Η Ευρώπη επενδύει στους νέους της. Παρά τον εθελοντικό χαρακτήρα, το Σχέδιο έχει εφαρμοστεί σε υψηλό ποσοστό σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της Ένωσης. Είναι, πιστεύω, σαφές ότι μέσα από τους βασικούς στόχους που είναι η ενθάρρυνση καλών διατροφικών συνηθειών στους νέους και η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση μέσα από τις εθνικές στρατηγικές και τα συνοδευτικά μέτρα, γίνεται κατανοητή η σημασία εφαρμογής του Σχεδίου», ανέφερε.

Είπε ακόμα πως «η ανατροπή της φθίνουσας κατανάλωσης οπωροκηπευτικών εξάλλου ωφελεί όχι μόνο τους νέους μας και τις οικογένειές τους, αλλά στηρίζει τους αγρότες της Κύπρου μας αφού αυτά τα φρούτα παράγονται σε κάθε γωνιά της Κυπριακής Υπαίθρου».