Παραπομπή στο ΔΕΕ δύο ερωτημάτων για τη δίκη της Focus

Print Friendly and PDF

Αίτημα για προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) δύο ερωτημάτων, υπέβαλε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η υπεράσπιση του Μιχάλη Ζολώτα και του Μιχάλη Φόλε, εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση που αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus.

Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επίσης η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώηνMarfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Η υπεράσπιση των Ζολώτα και Φόλε ζητά από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωματεύσει κατά πόσον το άρθρο 27(2) της Απόφασης Πλαίσιο 2002/584/ΔΕΥ ερμηνεύεται κατά τρόπον ώστε να επιτρέπεται η δίωξη προσώπου για αξιόποινη πράξη στην οποία διαφοροποιείται η συμμετοχή του σε ποινικό αδίκημα, δηλαδή ενώ παραδόθηκε για να διωχθεί για ποινικό αδίκημα ως συνεργός, τώρα διώκεται για το ίδιο ποινικό αδίκημα ως φυσικός αυτουργός.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζητά επίσης από το ΔΕΕ να γνωματεύσει κατά πόσο το άρθρο 27(3) της Απόφασης Πλαίσιο ερμηνεύεται με τρόπο κατά τον οποίο να εξαιρεί ποινική διαδικασία κατά την οποία οι κατηγορούμενοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και ταξιδεύουν στην Δημοκρατία για να παραστούν στη δίκη και η μη εφαρμογή μέτρου περιοριστικού της ελευθερίας των κατηγορουμένων γίνεται στη βάση απόλυσης τους υπό όρους και στην οποία σε περίπτωση παράβασης των όρων θα εφαρμοστεί μέτρο περιοριστικό ή και στερητικό της ελευθερίας.

Η Κατηγορούσα Αρχή ήγειρε ένταση στο αίτημα για την παραπομπή των δύο πιο πάνω ερωτημάτων στο ΔΕΕ.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι δύο πλευρές επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ορθότητας των θέσεων τους και αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, το Δικαστήριο επιφύλαξε την έκδοση της απόφασης του για τις 13 Μαρτίου, στις 9 το πρωί, που είναι προγραμματισμένη η συνέχιση της δίκης.

Μετά την πρόσφατη τροποποίηση του κατηγορητηρίου, οι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων ανέρχονται σε 30. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Μιχάλης Ζολώτας από τη μια κατηγορία που αντιμετώπιζε αρχικά, πλέον αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες που αφορούν τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την περίοδο Ιουνίου και Δεκεμβρίου του 2013, στη Λευκωσία.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο απέρριψε όλες τις νέες προδικαστικές ενστάσεις που είχε εγείρει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων και απαγγέλθηκαν εκ νέου κατηγορίες εναντίον των Χριστόδουλου Χριστουδούλου, Αθηνάς Χριστοδούλου, Α. C. Christodoulou Consultants Ltd και Focus MaritimeCorp, οι οποίοι δήλωσαν μη παραδοχή. Οι Ζολώτας, Φόλε Marfin Invesment Group δεν απάντησαν στις κατηγορίες εγείροντας νέες προδικαστικές ενστάσεις που αφορούν στο αίτημα για προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δύο ερωτημάτων.

Το δικαστήριο στην ενδιάμεση απόφαση του είχε τονίσει ότι «η εκδίκαση της ουσίας της παρούσας υπόθεσης, παρά την προ καιρού δεδηλωμένη πρόθεση και προσπάθεια του δικαστηρίου, δεν έχει ακόμα αρχίσει. Προκύπτουν συνεχώς νέα προδικαστικά ζητήματα προς επίλυση που καθυστερούν την έναρξη της κυρίως δίκης».

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πλέον συνολικά 30 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμό δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργό δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής του από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τον Σεπτέμβριο του 2016 και παραπέμφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου τον Απρίλιο του 2017.