ΗΠΑ: Οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν καθοδηγούνται από εξωτερικές δυνάμεις

Print Friendly and PDF

 

H πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, τόνισε πως οι κινητοποιήσεις στο Ιράν «είναι απολύτως αυθόρμητες» και δεν καθοδηγούνται από εξωτερικές δυνάμεις. Παράλληλα, έκανε λόγο για «λαό καταπιεσμένο για χρόνια, ο οποίος εξεγείρεται κατά των δικτατόρων του».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, η κ. Χέιλι ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Νέα Υόρκη και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη, με θέμα συζήτησης το Ιράν.

Επιβεβαίωσε την αναστολή χορήγησης οικονομικής βοήθειας ύψους 255 εκατ. δολαρίων στο Πακιστάν, εξαιτίας της αποτυχίας του να συνεργαστεί πλήρως με την μάχη των ΗΠΑ ενάντια στην τρομοκρατία. Όπως είπε, το Πακιστάν «παίζει για χρόνια διπλό παιχνίδι».

Σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, η κ. Χέιλι προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυραύλου. Επίσης τόνισε πως η Ουάσιγκτον δεν θα λάβει σοβαρά υπ΄ όψιν τις σχεδιαζόμενες συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, αν η Πιονγιάνγκ δεν εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, κάλεσε εξάλλου την ηγεσία του Ιράν «να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών του στη διαμαρτυρία».
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ιρανικό λαό και καλούν το καθεστώς να σεβαστεί το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών του να εκφράζουν ειρηνικά την επιθυμία τους για αλλαγή», σημείωσε.

Πηγή: skai.gr