Ηλεκτρονικό εγχειρίδιο για «Βασικές ‘Εννοιες Δικαίου της Θάλασσας» με πρωτοβουλία ΜΚΟ Κυπρίων νέων

Print Friendly and PDF

Εχοντας ως στόχο του να παρακινήσει τους νέους και τις νέες της Κύπρου να ασχοληθούν με τη διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική, και να καταστούν ενεργοί πολίτες, ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Cyprus Youth DiplomaCY έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση στα τρία χρόνια λειτουργίας του, με πιο πρόσφατη τη δημοσίευση εγχειριδίου για τις «Βασικές ‘Εννοιες Δικαίου της Θάλασσας» σε απλή, κατανοητή γλώσσα.

«Η πλειοψηφία των νέων της Κύπρου ενδιαφέρεται πραγματικά για τα κοινά, απλά κάποιες φορές πρέπει να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες και προσπάθειες ενασχόλησης», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόσφατα εκλεγείς νέος Πρόεδρος του οργανισμού Πάνος Χριστοφόρου. Ο οργανισμός, είπε, αριθμεί γύρω στα 300 μέλη και ιδρύθηκε από μια ομάδα Κύπριων νέων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις.

«‘Ετυχε ευρείας αποδοχής από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του και τρία χρόνια μετά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μηνύματα από νέους και νέες που ενδιαφέρονται για τα θέματα ενασχόλησης του οργανισμού. Θεωρούμε λοιπόν πως η πλειοψηφία των νέων της Κύπρου ενδιαφέρεται πραγματικά για τα κοινά, απλά κάποιες φορές πρέπει να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες και προσπάθειες ενασχόλησης», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο εγχειρίδιο που ετοίμασε το Cyprus Youth DiplomaCY για τις «Βασικές Έννοιες Δικαίου της Θάλασσας» και δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουνίου, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως σκοπός είναι να δώσει σε όλους τους πολίτες την ευκαιρία να κατανοήσουν, σε απλή γλώσσα, τις έννοιες που αφορούν το εν λόγω θέμα. Ανέφερε πως η ηλεκτρονική έκδοση του εγχειριδίου δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία άμεσης παραπομπής στα άρθρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, σε άλλες σχετικές με το Δίκαιο της Θάλασσας διεθνείς συμβάσεις, καθώς και στη σχετική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω σχετικών υπερσυνδέσμων (hyperlinks).

Στο εγχειρίδιο περιλαμβάνονται επίσης σχετικοί χάρτες, οι οποίοι σχεδιάστηκαν ειδικά για την παρούσα έκδοση, καθώς και σχετική νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και άλλων Διεθνών Δικαστηρίων. Ακόμη το αλφαβητικό ευρετήριο στις τελευταίες σελίδες του εγχειριδίου δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία άμεσης και εύκολης αναζήτησης εννοιών που υπάρχουν σε ολόκληρη την έκδοση, είπε. ‘Οποιος επιθυμεί μπορεί να το βρει ιστοσελίδα https://issuu.com/cyprusyouthdiplomacy/docs/___________________________________ ή να το «κατεβάσει» μέσω του συνδέσμου http://bit.ly/2rU6DYr

Ο κ. Χριστοφόρου στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε και στο σεμινάριο που ο οργανισμός πραγματοποίησε στις 23 Μαΐου με θέμα «Βασικές Έννοιες Δικαίου της Θάλασσας», σημειώνοντας πως «το Cyprus Youth DiplomaCY, αφουγκραζόμενο, την ανάγκη κατανόησης των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, διαπίστωσε πως αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανόηση εννοιών σχετικών με το Δίκαιο της Θάλασσας».

`Όπως είπε, το σεμινάριο συνδύασε διπλωματία, διεθνές δίκαιο και γεωπολιτική και στόχος του ήταν η ανάλυση, σε απλή και κατανοητή γλώσσα, βασικών εννοιών Δικαίου της Θάλασσας που κάποιος πρέπει να γνωρίζει για να μπορέσει να αντιληφθεί και να διαμορφώσει άποψη σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως οι Κύπριοι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι συμμετέχουν επαρκώς και ενεργά στα θέματα με τα οποία ασχολείται ο οργανισμός, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως μεγάλη μερίδα των νέων όντως ενδιαφέρεται για τα θέματα διπλωματίας και διεθνών σχέσεων. Εξ ου και η δημιουργία του οργανισμού μας, γιατί νιώσαμε πως έλειπε ένας οργανισμός, ο οποίος θα έδινε την ευκαιρία στους νέους να ασχοληθούν με τους πυλώνες ενασχόλησης του οργανισμού, ανέφερε.

Σημείωσε πως πλείστες των δραστηριοτήτων του το Cyprus Youth DiplomaCY είναι ανοικτές στο κοινό «και υπολογίζουμε πως στα τρία χρόνια λειτουργίας του οργανισμού έχουν επωφεληθεί από τις δραστηριότητές του περίπου 600 νέοι και νέες της Κύπρου».

‘Οπως είπε, κύριες δραστηριότητες του οργανισμού αποτελούν οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, τα σεμινάρια, οι προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών και θεσμικών οργάνων. Η θεματολογία επικεντρώνεται στις επιμέρους πτυχές των διεθνών σχέσεων και διπλωματίας, όπως είναι ο ρόλος των διεθνών οργανισμών, η περιφερειακή πολιτική, οι διμερείς σχέσεις, η ασφάλεια, σημείωσε.

Ανέφερε πως μέλη του οργανισμού μπορούν να γίνουν νέοι και νέες μεταξύ 16 και 32 ετών, που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξαρτήτως του πού διαμένουν ή νέοι και νέες μεταξύ 16 και 32 ετών που είναι πολίτες κράτους το οποίο αναγνωρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου η κυβέρνηση ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

Το καταστατικό του οργανισμού αναφέρεται επίσης στο καθεστώς του «παρατηρητή» που αφορά νέους και νέες μεταξύ 16 και 32 ετών, πολίτες Κράτους που αναγνωρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και διαμένουν μόνιμα σε άλλο κράτος πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων λειτουργίας του οργανισμού, είμαστε περήφανοι που έχουμε διοργανώσει δραστηριότητες που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο. Εκ των δράσεών μας ξεχωρίζει το διετές αφιέρωμα του οργανισμού μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λόγω της ανάληψης Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών από την Κυπριακή Δημοκρατία (Νοέμβριος 2016-Μάιος 2017) καθώς και η συνεργασία του Οργανισμού μας με τη Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας Υπουργείου Εξωτερικών για τη σύσταση εθελοντικής ομάδας Εργασίας Λειτουργών Συνδέσμων (Liaison Officers)», είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Ανέφερε πως κατά την περσινή χρονιά, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς για πρώτη φορά, η 1η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, η οποία έδωσε την ευκαιρία σε 56 νέους και νέες της Κύπρου να βρεθούν στη θέση των Βουλευτών για ένα τριήμερο, να διαβουλευτούν ανά επιτροπές και να ψηφίσουν σε Ολομέλεια προτάσεις σε θέματα που αφορούν στη νεολαία.

Επίσης το Cyprus Youth DiplomaCY υλοποίησε το Πρόγραμμα «The Ambassador Series: Οι Νέοι της Κύπρου Συνομιλούν με Πρέσβεις Διαπιστευμένους στην Κυπριακή Δημοκρατία», κατά το οποίο διοργανώθηκαν συνολικά 18 συναντήσεις με Πρέσβεις και μέλη των διπλωματικών αποστολών διαπιστευμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία με μέλη του Οργανισμού.

‘Όπως είπε ο κ. Χριστοφόρου, οι Πρέσβεις επέδειξαν εξ’ αρχής μεγάλο ενδιαφέρον να συναντηθούν με τα μέλη του Cyprus Youth DiplomaCY και να συζητήσουν μαζί τους για θέματα διεθνών σχέσεων, διπλωματίας και πολιτικής. Τα όσα μπόρεσαν να αποκομίσουν οι νέοι στη σύντομη χρονική διάρκεια της συνάντησης, δεν καλύπτονται ακόμη και στις καλύτερες πανεπιστημιακές αίθουσες, σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου.

Ανέφερε εξάλλου πως ο οργανισμός εκπροσωπήθηκε σε συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με διπλωματία, διεθνείς σχέσεις και θέματα νεολαίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, έγινε πλήρες μέλος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, συνεργάστηκε με άλλους οργανισμούς, καθώς και Πανεπιστήμια στην Κύπρο για την διεκπεραίωση των στόχων του και προώθησε πλειάδα ευκαιριών συμμετοχής σε συνέδρια και σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, σχετικά με τους τομείς ενασχόλησής του καθώς και θέσεις εργασίας.

Έχουμε επίσης υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το International Law Association-Cypriot Branch, το οποίο προνοεί την συνεργασία των δύο Οργανισμών στους τομείς του διεθνούς δικαίου, της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων καθώς και την προώθηση του έργου εκάστου των οργανώσεων, σημείωσε.

Ακόμη έχουμε συνεργαστεί με Πανεπιστήμια στην Κύπρο για την προώθηση του Μεταπτυχιακού Ασφάλειας και Διπλωματίας, ανέφερε.

Όσον αφορά σε συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών, σημείωσε πως είναι σε επικοινωνία με οργανισμούς που έχουν παρόμοιους στόχους με το Cyprus Youth DiplomaCY π.χ. τον Καναδά και την Ινδονησία, «με τους οποίους ανταλλάζουμε και προωθούμε ευκαιρίες συμμετοχής σε συνέδρια, σεμινάρια και καλοκαιρινά σχολεία ανά το παγκόσμιο, σχετικά με τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις».

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως κατά τα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Cyprus Youth DiplomaCY συμμετείχε με εκπροσώπους μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου στο 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ Πολιτικών Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 στο Μπακού το οποίο διοργανώθηκε από τα Ηνωμένων Έθνη σε συνεργασία με την Αζερική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών Συμβουλίου της Ευρώπης και την UNESCO.

Επίσης μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου επελέγησαν και εκπροσώπησαν την Κύπρο ως Youth Ambassadors κατά τη διάρκεια της ενός έτους Ελβετική Προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) το 2014 για τη συγγραφή του Σχεδίου Δράσης για τη Νεολαία, καθώς επίσης το 2015 κατά τη διάρκεια της Σερβικής Προεδρίας. Εξάλλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετείχε επίσης στο Φόρουμ Νέων Κοινοπολιτείας που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα το 2015. Εξάλλου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγησαν και εκπροσώπησαν την Κύπρο ως youth delegates, τόσο το 2015 όσο και το 2017, στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συνεργασία του οργανισμού με το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του Cyprus Youth DiplomaCY ενημέρωσαν σχετικά το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καλωσόρισε την ίδρυση και τους στόχους του οργανισμού, μέσω του ιδίου του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίον συναντήθηκαν το 2015.

Ευχαρίστησε το Υπουργείο Εξωτερικών που από την πρώτη στιγμή στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια του οργανισμού και την ενασχόληση των νέων της Κύπρου μας με τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε η προσπάθειά μας να αγκαλιάζεται τόσο θερμά, κάτι που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε, με απόλυτο σεβασμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία και το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών», είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Ανέφερε πως πολλές εκ των εκδηλώσεών του Cyprus Youth DiplomaCY πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως η εναρκτήρια εκδήλωση του Οργανισμού μας με θέμα «Νέοι και Διπλωματία» (Οκτώβριος 2015), η συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης με θέμα ‘Νέοι της Κύπρου και Κυπριακό Πρόβλημα: οι νέοι της Κύπρου συζητούν με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη’ (Δεκέμβριος 2015), η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Συμβούλιο της Ευρώπης και οι Προτεραιότητές του» (Φεβρουάριος 2016).

Είπε επίσης πως συνεργάστηκαν με το Υπουργείο Εξωτερικών για τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας Λειτουργών Συνδέσμων (Liaison Officers), η οποία αποτελείτο από νέους και νέες που συνείσφεραν εθελοντικά στην διοργάνωση των δραστηριοτήτων στην Κύπρο καθ΄ όλη τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών Συμβουλίου της Ευρώπης (Νοέμβριος 2016 – Μάιος 2017).