Ημερίδα για αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων (fake news)

Print Friendly and PDF

Ημερίδα με το επίκαιρο θέμα «Ψευδείς Ειδήσεις: Φαινόμενο χειραγώγησης στο σύγχρονο κόσμο» διοργανώνουν από κοινού στις 27 Νοεμβρίου 2017 (09:30 – 12:30) το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ (αίθουσα Jean Monnet), έχουν προσκληθεί να αναπτύξουν -ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία- το υπό εξέταση θέμα ο Ευρωβουλευτής και πρώην δημοσιογράφος, Στέλιος Κούλογλου, (ΕΕΑ), ο Διευθύνων Σύμβουλος της «com2go group», Γιώργος Οικονομίδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Γιώργος Παυλίδης.

Την ημερίδα θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ σε σύντομες παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση του θέματος θα προβούν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Λάρκος Λάρκου και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Ρόνα Πετρή Κασάπη.

Η ημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματικά στελέχη του ευρύτερου δημοσιογραφικού κλάδου, καθώς επίσης σε φοιτητές δημοσιογραφίας, αλλά και σε δημόσιους λειτουργούς ασχολούμενους καθηκόντως με τα ΜΜΕ.

Ανακοίνωση των διοργανωτών διαπιστώνει ότι «δυστυχώς, το φαινόμενο των Fake News εξαπλώνεται και στην Κύπρο, προσλαμβάνοντας ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Ψευδείς ή παραπλανητικές ειδήσεις διαχέονται παντού σε έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα».

«Η διαχείριση, η αντιμετώπιση και η ανάσχεση των Fake News, ως ενός επικίνδυνου φαινομένου, διαβρωτικού για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι έργο και καθήκον με το οποίο επιφορτίζονται πολλοί. Πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι λειτουργοί των ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλεφωνικά 22396492 / 22870500 και ηλεκτρονικά στο EPnicosia@europarl.europa.eu