Η ΑΟΖ και οι ξεκάθαρες πραγματικότητες

Print Friendly and PDF

• Η εσωτερική αντιπαράθεση που ξέσπασε μόνο ζημιά προκαλεί στην Κύπρο

Το θέμα που ηγέρθη με τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την ΑΟΖ και τα κατεχόμενα έχει πολλές πτυχές και προεκτάσεις, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Κατ’ αρχήν, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ο σημερινός ή οποιοσδήποτε άλλος) είναι διατεθειμένος να αναγνωρίσει δικαιώματα στην Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, είτε αυτή βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές, είτε στις κατεχόμενες. Από τη στιγμή που όλη η πολιτική ηγεσία διεκδικεί την επιστροφή των κατεχομένων εδαφών μας, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχει κύπριος πολιτικός ή πολίτης που θα αναγνωρίσει τα όποια δικαιώματα στην Τουρκία.

Πέραν απ’ αυτή τη θέση αρχής, στο θέμα της ΑΟΖ όντως προκλήθηκε μια σύγχυση. Και αυτό γιατί κάποιοι πιστεύουν (ή θέλουν να λένε) ότι το φυσικό αέριο ανήκει σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου, υπονοώντας και τους τουρκοκύπριους. Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι ανήκει μόνο σε εμάς. Η αντίθεση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία παρουσιάζει μια διγλωσσία στο θέμα αυτό.

Και αυτό, γιατί κάποιοι πολιτικοί λένε ότι το φυσικό αέριο ανήκει σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου από τη στιγμή που υπάρξει λύση και οι Τ/Κ συμπράξουν μαζί μας σε ένα κράτος, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσιάζονται απρόθυμοι να αποδεχθούν αυτή τη θέση από τη στιγμή που οι Τ/Κ δεν συνδράμουν στην επίτευξη λύσης του κυπριακού.

Το πρόβλημα έγκειται στις διαφορές απόψεων που έχουν τα πολιτικά κόμματα στην επίλυση του κυπριακού. Απ’ εκεί ξεκινά το πρόβλημα και επεκτείνεται στην ΑΟΖ και στο φυσικό αέριο.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση που γίνεται είναι εκτός τόπου και χρόνου και κακώς οι δηλώσεις Αναστασιάδη προσέλαβαν τέτοια ευρεία διάσταση.

Η θέση της δικής μας πλευράς πρέπει να είναι ξεκάθαρη: Η ΑΟΖ όλης της Κύπρου και κατ’ επέκταση το φυσικό αέριο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν οι Τ/Κ επιθυμούν οφέλη από το φυσικό πλούτο της Κύπρου θα πρέπει να επιστρέψουν στη δομή της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να συνεργαστούν για μια συμφωνημένη λύση. Από τη στιγμή που επιλέγουν να είναι στο ψευδοκράτος, με τις πλάτες της Άγκυρας, δεν έχουν κανένα λόγο ή δικαίωμα στην ΑΟΖ.

Το σενάριο τι θα γίνει εάν και εφόσον βρεθεί λύση δεν θα πρέπει να το συζητούμε εξ’ υπαρχής. Αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Φυσικά, αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση μιλά για την προοπτική της λύσης για να καθησυχάζει τους Τούρκους, οι οποίοι λύσσαξαν με το φυσικό αέριο και να διασκεδάζει τις εντυπώσεις προς τη διεθνή κοινότητα.

Τα ίδια βιώσαμε και με την ένταξη στην Ε. Ένωση. Η Τουρκία και οι Τ/Κ πολέμησαν για χρόνια την προσπάθεια ένταξης στην Ευρώπη επικαλούμενοι τα συμφέροντα τους και μόλις η Κύπρος έγινε μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, άρχισαν να ζητούν οφέλη, μεταξύ των οποίων και θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο.

Η σημερινή συζήτηση, λοιπόν, δεν έχει κανένα νόημα από τη στιγμή που το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ενισχύουμε την επιχειρηματολογία της Άγκυρας και να διασυρόμαστε διεθνώς. Η κόντρα που ξέσπασε δεν θα προσφέρει τίποτα στη δική μας πλευρά.

Το θέμα αυτό είναι εθνικό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν μπορεί για προεκλογικούς λόγους να τσακωνόμαστε για ένα μείζον θέμα με το οποίο όλοι συμφωνούμε.

Συμπερασματικά, λοιπόν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή μ’ αυτά τα θέματα και κακώς τα αναγάγουμε σε δημόσια αντιπαράθεση για λόγους εντυπώσεων. Και σε μια στιγμή, μάλιστα που οι ενεργειακοί σχεδιασμοί βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση. Προσοχή, λοιπόν, να μην οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητες καταστάσεις για ψηφοθηρικούς λόγους. Η ΑΟΖ είναι πολύ σοβαρό θέμα για να τυγχάνει τέτοιας μεταχείρισης για κάποιους ψήφους…

 

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ