Η Αθήνα άσκησε βέτο για έκδοση δήλωσης κατά Πεκίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Print Friendly and PDF

Η Ελλάδα μπλόκαρε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ που θα επέκρινε την πολιτική της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα, υποστήριξαν ότι η απόφαση της Ελλάδας υπονομεύει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή αντιφρονούντων και ακτιβιστών από το Πεκίνο.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου, σύμφωνα με το Reuters, επιβεβαίωσε το γεγονός, αποκαλώντας «μη εποικοδομητική κριτική στην Κίνα» την συγκεκριμένη δήλωση και εκτίμησε πως θα ήταν πιο ουσιώδες να λάβουν χώρα ξεχωριστές συνομιλίες των Βρυξελλών με το Πεκίνο εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «τουλάχιστον επαίσχυντη» την κίνηση της Αθήνας την στιγμή που το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ενέκριναν τη δόση προς την Αθήνα στο Eurogroup, όπως είπε.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Reuters διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι στο πλαίσιο διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής θέσης δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών – μελών, καθώς και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της Ε.Ε. διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου Ε.Ε. – Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα».