Η Ελλάδα εισήλθε στην σύμπραξη για τη δημιουργία ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών

Print Friendly and PDF

Η Ελλάδα έγινε σήμερα η δωδέκατη χώρα που υπογράφει την ευρωπαϊκή διακήρυξη για την ευρωπαϊκή σύμπραξη για υπολογιστές υψηλών επιδόσεων (HPC), και την οικοδόμηση της επόμενης γενιάς υποδομών πληροφορικής και δεδομένων.

Η λεγόμενη «δήλωση EuroHPC» ξεκίνησε ως πρωτοβουλία τον Μάρτιο του 2017 και υπογράφηκε πρώτα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και την Ισπανία κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής συνόδου στη Ρώμη. Τέσσερις άλλες χώρες έχουν μετά εισέλθει σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία: Βέλγιο τον Ιούνιο, Σλοβενία ​​τον Ιούλιο, Βουλγαρία και Ελβετία τον Οκτώβριο.

Η Ελλάδα υπέγραψε σήμερα τη δήλωση EuroHPC στην Αθήνα. Ο αντιπρόεδρος Ansip, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, και η Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία Mariya Gabriel, χαιρετίζουν αυτό το σημαντικό βήμα για το EuroHPC. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Ελλάδα αποτελεί πλέον μέρος αυτού του φιλόδοξου ευρωπαϊκού σχεδίου που μπορεί να οδηγήσει τόσο στην παραγωγή όσο και στη χρήση της τεχνολογίας HPC στην Ευρώπη και ανοίγει το δρόμο για νέες καινοτόμες εφαρμογές προς όφελος των ανθρώπων, όπως ο σχεδιασμός και η προσομοίωση νέων ιατρικών θεραπειών».

Οι υπογράφοντες αυτής της δήλωσης έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός παγκόσμιας κλάσης υπολογιστικού οικοσυστήματος υψηλών επιδόσεων, που θα αποκτήσει και θα λειτουργήσει υπερυπολογιστές παγκόσμιας κλάσης και θα κατασκευάσει επίσης βασικό υλικό, εργαλεία λογισμικού και εφαρμογές που απαιτούνται για την εκτέλεση της τεχνολογίας HPC.

Στόχος είναι να λειτουργήσουν οι υπερσύγχρονοι υπερυπολογιστές της ΕΕ μέχρι το 2022-2023.