Η ΕE θα συμπροεδρεύσει της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανασυγκρότηση του Ιράκ

Print Friendly and PDF

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπροεδρεύσει της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανασυγκρότηση του Ιράκ, στο Κουβέιτ, από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι η τριήμερη αυτή συνάντηση στοχεύει στην κινητοποίηση πρόσθετης διεθνούς υποστήριξης για το Ιράκ, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της χώρας.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης και ο Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νέβεν Μίμιτσα εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι «το Ιράκ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι στην ιστορία του – είναι πλέον ζωτικής σημασίας να δράσουμε γρήγορα και να ανοικοδομήσουμε τη χώρα με τη συμμετοχή όλων των συνιστωσών της ιρακινής κοινωνίας».

«Η ΕΕ θα παραμείνει βασικός εταίρος του Ιράκ και του ιρακινού λαού για την ανασυγκρότηση, τη σταθεροποίηση και την μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνουν.

Υπενθυμίζουν ότι η ΕΕ χορήγησε πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας, σταθεροποίησης, ασφάλειας και αναπτυξιακής βοήθειας στο Ιράκ. Την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος θα συμπροεδρεύσει στο τμήμα υψηλού επιπέδου της Διάσκεψης, μαζί με τον Εμίρη του Κουβέιτ Σέιχ Σαμπάχ Αλ-Αχμάντ Αλ Νταμπέρ Αλ Σαμπάχ, τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονκ Κιμ.

Τη Δευτέρα εξάλλου ο Επίτροπος Στυλιανίδης θα προεδρεύσει συνάντησης που θα επικεντρώνεται στις σημαντικές εναπομείνασες ανθρωπιστικές προτεραιότητες στο Ιράκ και στις ουσιαστικές διασυνδέσεις για την έγκαιρη ανάκαμψη και την ενδιάμεση και μακροπρόθεσμη βοήθεια. Ο Επίτροπος Μίμιτσα θα προεδρεύσει ειδικής συνόδου σχετικά με τις πτυχές της ανασυγκρότησης όσον αφορά τη διακυβέρνηση και τη λογοδοσία.