Η Νορβηγία διέκοψε τις εξαγωγές όπλων στα ΗΑΕ λόγω Υεμένης

Print Friendly and PDF

Την αναστολή της εξαγωγής όπλων και πυρομαχικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω της εμπλοκής τους στον πόλεμο στην Υεμένη, ανακοίνωσε η Νορβηγία.

«Η εξέλιξη της ένοπλης σύρραξης στην Υεμένη το φθινόπωρο του 2017 ήταν σοβαρή και υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Περισσότεροι από 8.700 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στον σχεδόν τριετή πόλεμο, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ο αποκλεισμός πολλών λιμανιών από τη σουνιτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, όπου συμμετέχουν τα Εμιράτα, έχει προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις αγαθών και κίνδυνο έλλειψης πόσιμου νερού.

Το Όσλο διευκρίνισε πως δεν διαθέτει αποδείξεις για χρήση νορβηγικών όπλων στην Υεμένη, όμως κατέστησε σαφές ότι για προληπτικούς λόγους δεν θα χορηγήσει νέες άδειες για εξαγωγή πολεμοφοδίων στα Εμιράτα.

Η βορειοευρωπαϊκή χώρα επισήμανε ότι ούτως ή άλλως δεν επιτρέπει την εξαγωγή όπλων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται του σουνιτικού συνασπισμού στον πόλεμο της Υεμένης, έναντι των συμμάχων του σιιτικού Ιράν.

Η Νορβηγία πούλησε πολεμικό υλικό αξίας περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ στα ΗΑΕ το 2016, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αναστολή τέθηκε σε ισχύ στις 19 Δεκεμβρίου, αλλά ανακοινώθηκε σήμερα.

Πηγή: skai.gr