Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ζητά συνεργασία Κομισιόν – Συμβουλίου με Ελλάδα για το προσφυγικό

Print Friendly and PDF

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (S & D ) ζητεί από το Συμβούλιο και την Κομισιόν να συνεργαστούν επειγόντως με τις ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική κρίση που αναμένεται να ξεσπάσει αυτό το χειμώνα στα στρατόπεδα προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Η Ομάδα S & D ζητά να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με το θέμα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ομάδας S & D Τζιάννι Πιτέλλα δήλωσε σχετικά πως «χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στα ελληνικά νησιά δεν έχουν ακόμα επαρκή προστασία για τους επόμενους μήνες».

«Πολλοί ακόμα κοιμούνται σε σκηνές σχεδιασμένες για καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες, χωρίς υπνόσακους, σε λεπτά στρώματα ή ακόμα και στο πάτωμα», αναφέρει. «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να σταματήσουν αμέσως την αποστολή των προσφύγων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού του Δουβλίνου, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου», τονίζει ο Τζιάννι Πιττέλα. «Εάν δεν ενεργήσουμε και οι πρόσφυγες πεθαίνουν από το κρύο, όπως έκαναν πέρυσι, και τότε το αίμα τους θα είναι στα χέρια μας».

«Παράλληλα με τα άμεσα μέτρα για την πρόληψη περαιτέρω απώλειας ζωών, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα» σημειώνει ο Πρόεδρος της ομάδας. «Έχει ληφθεί νομική απόφαση από την ΕΕ και αυτό πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό. Η μετεγκατάσταση είναι ο μόνος τρόπος να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι από το κενό και να τους επιτραπεί να συνεχίσουν με την ανοικοδόμηση της ζωής τους», καταλήγει στο μήνυμά του.