Η Πιονγκγιάνγκ αποκαθιστά το διακορεατικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Σεούλ

Print Friendly and PDF

 

Tην αποκατάσταση του διακορεατικού διαύλου επικοινωνίας με τη Νότια Κορέα ανακοίνωσε την Τετάρτη, στις 08.30 ώρα Ελλάδας, η Βόρεια Κορέα μία ημέρα μετά την πρόταση της Σεούλ για τη διεξαγωγή διαλόγου σε υψηλό επίπεδο.

Το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο «KCTV της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι ο Βορράς θα ανοίξει και πάλι το δίκτυο επικοινωνίας με τη Σεούλ στις 15:30 (τοπική ώρα) σήμερα (Τετάρτη)», επισήμανε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαιρέτισε επίσης τη στήριξη που έδειξε η Σεούλ στην πρότασή του για ειρηνευτικές συνομιλίες, επισήμανε από την πλευρά του ο Ρι Σον Γκουόν, επικεφαλής της Βορειοκορεατικής Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν η χώρα θα δεχθεί την πρόταση της Σεούλ για συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα.

Ο Κιμ κατά την ομιλία του προς το έθνος την Πρωτοχρονιά προειδοποίησε ότι το «κουμπί» για την εκτόξευση των βορειοκορεάτικων πυρηνικών όπλων βρίσκεται πάντοτε «πάνω στο γραφείο του».

Ωστόσο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε πως είναι ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, πως η Βόρεια και η Νότια Κορέα πρέπει να εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους και πως ο δρόμος προς την έναρξη διαλόγου είναι ανοικτός.

Ο Κιμ ανέφερε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει μια αντιπροσωπεία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας, εκφράζοντας την ευχή να είναι επιτυχημένοι.

Η Σεούλ απάντησε προτείνοντας τη διεξαγωγή συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο στις 9 Ιανουαρίου στο Πανμουντζόμ, το μεθοριακό χωριό όπου υπεγράφη η εκεχειρία του 1953 μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε διακόψει τον διακορεατικό δίαυλο επικοινωνίας, το Φεβρουάριο του 2016 διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της Σεούλ να διακόψει τη λειτουργία ενός βιομηχανικού συγκροτήματος που βρίσκεται στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δικό του κουμπί για τα πυρηνικά όπλα είναι μεγαλύτερο και δυνατότερο.

Πηγή: skai.gr