Η ΣΕΚ καλεί τη Βουλή να ψηφίσει τάχιστα τη νομοθεσία για δημιουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων

Print Friendly and PDF

Η ΣΕΚ καλεί τη Βουλή να ψηφίσει τάχιστα τη νομοθεσία που προνοεί τη δημιουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, ώστε έγκαιρα να στελεχωθεί επαρκώς η νέα Υπηρεσία και να αρχίσει το τεράστιο έργο που καλείται να διεκπεραιώσει.

Η έγκριση της συγκεκριμένης νομοθεσίας αποτελεί σοβαρό προαπαιτούμενο για τη σωστή εφαρμογή των όσων έχουν αποφασιστεί για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΣΕΚ.

Στόχος αυτής της Υπηρεσίας, σύμφωνα με την ΣΕΚ, είναι να ελέγξει σε χώρους εργασίας την εφαρμογή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την υλοποίηση των υποχρεώσεων των εργοδοτών που προβλέπονται σε 29 συνολικά νομοθεσίες, επιβάλλοντας αυξημένα και αποτρεπτικά διοικητικά πρόστιμα σε όσους με τις παρανομίες τους συμβάλλουν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Πρόστιμα σε όλους εκείνους που δεν σέβονται τον κόπο και το μόχθο των εργαζομένων και συνειδητά υποαμείβουν τη δουλειά που παράγουν, προσθέτει.

Αναφέρει ότι η αύξηση της αδήλωτης εργασίας, οι παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων, η μη εφαρμογή των υπουργικών διαταγμάτων για τον κατώτατο μισθό, οι μισθοί πείνας και φτώχειας που καταβάλλονται σε ανοργάνωτους εργαζομένους, συνέβαλαν στην απορρύθμιση.

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ούτε χθεσινό ή προχθεσινό, προσθέτοντας ότι στην ανατολή της δεκαετίας του 1990 στην αρχή δειλά και ύστερα πιο φανερά οι εργοδοτικές οργανώσεις έκαμναν αγώνα να περιορίσουν την ισχύ και την ωφελιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εισάγοντας στην αγορά εργασίας τα ατομικά συμβόλαια.

Στην πορεία του χρόνου βιώσαμε μια σοβαρή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων η οποία κορυφώθηκε την εποχή της οικονομικής κρίσης, προσθέτει.