Η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της συμφωνίας για τα πυρηνικά

Print Friendly and PDF

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Γιουκίγια Αμάνο, διαβεβαίωσε εκ νέου την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη την Aμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, τη Νίκι Χέιλι, ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις που είχε κάνει εντός των ορίων της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, η πρώτη εκ των οποίων είχε λάβει χώρα στα τέλη Αυγούστου στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην έδρα του ΔΟΑΕ της Αμερικανίδας διπλωμάτιδος, στο πλαίσιο των αμερικανικών ελιγμών για το ζήτημα του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.

Μεταξύ των δύο συναντήσεων, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε, τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Χέιλι, να μην «επαληθεύσει» ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του και να αναπέμψει τον φάκελο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο εντέλλεται να αποφασίσει εάν θα επιβληθούν εκ νέου οι αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί εντός των ορίων της συμφωνίας.

Σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις όσον αφορά τον αποκλειστικό πολιτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, οι μεγάλες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία δεσμεύθηκαν να άρουν προοδευτικά τις κυρώσεις που επέβαλλαν στο Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, οι δύο αξιωματούχοι «συζήτησαν για την εφαρμογή και την επιτήρηση» των δεσμεύσεων της Τεχεράνης εντός των ορίων της συμφωνίας που υπέγραψε με έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΔΟΑΕ.

Ο Γιουκίγια Αμάνο επανέλαβε στην Αμερικανίδα πρέσβειρα, την άποψή του, ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί «μια σημαντική συνεισφορά» στην επαλήθευση του πολιτικού χαρακτήρα του ιρακινού πολιτικού προγράμματος και ότι «οι ιρανικές δεσμεύσεις τηρούνται», προστίθεται.