Η ατμοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Print Friendly and PDF

Λόγω μιας διαδικτυακής εκστρατείας που άρχισαν πολίτες που φοβούνται να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο, επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα της ατμοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. Ως γνωστόν, το θέμα αυτό συζητείται για πολλά χρόνια, χωρίς να βρίσκεται λύση. Το βασικό πρόβλημα για υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι το ασύμφορον για τις ναυτιλιακές εταιρείες να καθιερώσουν τακτική ατμοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Λεμεσού και Πειραιά.

Στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου που αναπτύχθηκε, ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ελλάδας κατέθεσε μια δημόσια πρόταση για επιχορήγηση αυτής της γραμμής από την Κύπρο και την Ελλάδα και ίσως με ευρωπαϊκά κονδύλια. Προβάλλοντας τα πολλά θετικά ωφέλη για τις δύο χώρες και τις δύο οικονομίες, ζήτησε τη διενέργεια μιας εμπεριστατωμένης μελέτης για το κόστος λειτουργίας αυτής της γραμμής. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος πρότεινε η γραμμή να καθιερωθεί με το λιγότερο δυνατό κόστος (π.χ. μια φορά τη βδομάδα, δικαίωμα να παίρνει επιβάτες και από άλλα νησιά – Ρόδο και Κρήτη- κλπ).

Οι αρμόδιοι, λοιπόν, των δύο χωρών θα πρέπει να προχωρήσουν και να κοστολογήσουν τη γραμμή Λεμεσού-Πειραιά και ανάλογα να υπολογίσουν το ύψος της επιχορήγησης της. Όταν γίνουν αυτά, τότε να ξανασυζητηθεί το που θα βρεθούν τα χρήματα, ποιος θα τα καταβάλει και κατά πόσον αξίζει ή όχι η ατμοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας. Η εκ των προτέρων απόρριψη της πρότασης του Συνδέσμου δεν δίνει λύση στο πρόβλημα…