Η βόμβα των «κόκκινων δανείων» και το τραπεζικό σύστημα

Print Friendly and PDF

Οι επισημάνσεις των Moody’s για το τραπεζικό σύστημα δεν θα πρέπει να μας εκπλήττουν. Οι ασχολούμενοι σοβαρά με την οικονομία ξέρουν ότι οι τράπεζες μας δεν ισορρόπησαν πλήρως. Γνωρίζουν ότι τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν θηλειά στο λαιμό του τραπεζικού συστήματος.

Τώρα, με αφορμή την ανακοίνωση προβλέψεων 500 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου, οι Moody’s κτύπησαν καμπανάκι για όλο το τραπεζικό σύστημα. Μας είπαν για τους κινδύνους και τις επιπλοκές που πιθανότατα θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια.

Εμείς, νομίζουμε ότι η κάθε τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει στο να βρει ριζοσπαστικές λύσεις από μόνη της, Οι αναδιαρθρώσεις δανείων, υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, μπορεί να έδωσαν κάποια αποτελέσματα, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Γι’αυτό, ας αφήσουμε το τραπεζικό σύστημα να κινηθεί με κάθε τρόπο για να βρει λύσεις και ας μην κάνουμε όλοι τους ειδικούς εμπλεκόμενοι στη δουλειά τους. Το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια των τραπεζών. Το θέμα είναι να μην εκραγεί…