Η γεωγραφία, τα συμφέροντα και η εξωτερική πολιτική μας

Print Friendly and PDF

• Για πρώτη ίσως φορά «παντρεύουμε» σωστά τη γεωστρατηγική με τα αντικρουόμενα

Ιστορικά, η Κύπρος ευνοήθηκε, αλλά και επηρεάστηκε αρνητικά, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, σε συνάρτηση με τα αντικρουόμενα συμφέροντα της περιοχής και έτσι βρέθηκε είτε υπό απειλές, είτε κάτω από την μπότα κατακτητών.

Οι σύγχρονοι μελετητές της ιστορίας δεν μένουν μόνο στο μικρό μέγεθος και στο διαχρονικά ανίσχυρον της Κύπρου, αλλά επεκτείνουν τις αναλύσεις τους και στην κακή διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής που έγινε από τους εκάστοτε κυβερνώντες το νησί.

Στα χρόνια της ανεξαρτησίας είδαμε πολλές φορές τα αδιέξοδα που δημιούργησε η ασυνάρτητη διαχείριση των εξωτερικών σχέσεων, με αποκορύφωμα την περίοδο του ψυχρού πολέμου, όπου η Κύπρος έκλεινε το μάτι στη Δύση, αλλά ανέπτυσσε όλων των ειδών στενές σχέσεις με το Σοβιετικό μπλοκ. Αυτό σε κάποιο βαθμό το πληρώσαμε ακριβά, με τα γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974.

Από τα πιο πάνω γίνεται φανερόν ότι η σωστή διαχείριση των συμφερόντων στην περιοχή μας είναι κομβικό σημείο για την Κύπρο. Λόγω της γεωγραφικής θέσης μας, των μεγάλων γεωστρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή μας, των ιδιαιτεροτήτων των γειτονικών μας χωρών και του πλούτου στην κοντινή περιφέρεια μας (πετρέλαιο), υπάρχει ανάγκη για μια πολύπλευρη, πολυεπίπεδη και επινοητική εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με τις κινήσεις που κάνει σ’ αυτόν τον τομέα, δείχνει να έχει αντιληφθεί τη σημασία του περίγυρου μας και του γεωστρατηγικού παιχνιδιού που παίζεται.

Με αφορμή το φυσικό αέριο και την αναζήτηση λύσεων, ανέπτυξε ένα πλαίσιο σχέσεων που προς το παρόν δείχνει να ευνοεί τα πολιτικά, τα γεωστρατηγικά και τα οικονομικά συμφέροντα της Κύπρου. Τόσο οι τριμερείς όσο και οι πολυμερείς συνεργασίες με Ελλάδα, Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, όσο και οι διμερείς με άλλες χώρες της περιοχής μας, αποδεικνύονται σημαντικά όπλα, όχι μόνο για το κυπριακό, αλλά και για το επίμαχο θέμα της έρευνας και αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Εκμεταλλευόμενος και τις κακές σχέσεις της Τουρκίας με όλες αυτές τις χώρες, ο Αναστασιάδης προσπαθεί να κτίσει μια ασπίδα κοινών συμφερόντων μεταξύ των χωρών της περιοχής. Και αυτό, αν επιτευχθεί θα έχει τεράστια σημασία για τη συνέχεια.
Αυτή τη στιγμή, τα διεθνή συμφέροντα είναι περιπλεγμένα στην περιοχή μας, λόγω της πολύχρονης εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία, του Κουρδικού, της τρομοκρατίας και των αντιπαραθέσεων στον Αραβικό κόσμο. Η Κύπρος σ’ αυτό το δαιδαλώδες τοπίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για άμεση εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων, αλλά για ειρήνευση όλης της περιοχής.

Οι ξένες δυνάμεις βλέπουν την Κύπρο ως το σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής και ως τη χώρα που μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και στην ασφάλεια της. Για να διαδραματίσει, όμως, αυτό το ρόλο θα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονες της, να εκπέμπει διεθνή αξιοπιστία, να συμβαδίζει με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και να μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε κατά πόσον θα μας «βγουν» όλα αυτά. Όμως, φαίνεται ότι λόγω και των ανακατάξεων στην περιοχή μας, το σενάριο που στήσαμε πάει καλά. Δηλαδή, οι στενότατες σχέσεις με Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο και άλλους μας ευνοούν. Η ιδιότητα μας ως μέλος της Ε. Ένωσης μας βοηθά. Οι καλές σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία μας επιτρέπουν να κάνουμε κινήσεις.

Μέσα απ’ αυτό το πλέγμα εξωτερικών σχέσεων, μπορεί να εξυπηρετηθούν οι στόχοι μας τόσο στο κυπριακό και στην ενέργεια, όσο και στην οικονομία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Κύπρος για πρώτη φορά θα ευνοηθεί από τη σωστή αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης, σε συνάρτηση με τα αντικρουόμενα (ή εμπλεκόμενα όπως τα έλεγε ο Βάσος Λυσσαρίδης) συμφέροντα στην περιοχή μας, Λόγω του ότι οι εξελίξεις τόσο στο κυπριακό, όσο και στην ενέργεια είναι πολύ κοντά μας, πιστεύουμε ότι θα διαπιστώσουμε γρήγορα την αποδοτικότητα ή όχι αυτής της στρατηγικής Αναστασιάδη στην εξωτερική πολιτική.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ