Η διαρροή και οι ανεπάρκειες του κράτους

Print Friendly and PDF

• Το πιο εύκολο είναι να στήσουμε στον τοίχο ένα υπάλληλο,
το πιο δύσκολο να φτιάξουμε το κράτος!

Το θέμα που προέκυψε με τη διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις των εκπαιδευτικών, έχει αρκετές διαστάσεις. Το πρώτο σίγουρα είναι γιατί και πως έγινε αυτό το λάθος; Το δεύτερο αφορά το κατά πόσον υπήρχε σκοπιμότητα ή όχι; Εμείς, λέμε ότι οι απαντήσεις σ΄ αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι το μείζον.

Άλλωστε από την έρευνα που διέταξε ο Υπουργός Παιδείας μπορεί να αποδειχθεί ότι πρόκειται για ένα αθώο λάθος ενός ή δύο υπαλλήλων, κάτι που μπορεί να συμβεί.

Το μείζον κατά τη γνώμη μας είναι ότι το κράτος μας το έτος 2017 με τόση τεχνογνωσία και τη χρήση τόσης σύγχρονης τεχνολογίας, αδυνατεί να διενεργήσει απλές εξετάσεις!

Σε ένα θέμα τόσο απλό και συνηθισμένο, οι κρατικές υπηρεσίες, έκαναν μια γκάφα ολκής, αφήνοντας εκτεθειμένο όχι μόνο τον Υπουργό και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά ολόκληρο το κράτος. Ταυτόχρονα, με τη γκάφα που έγινε, διασύρεται το νέο σύστημα που με τόσες τυμπανοκρουσίες υιοθετήθηκε για διορισμό των εκπαιδευτικών. Ήδη, με την αφορμή που δόθηκε, άρχισε η απαξίωση και εν πολλοίς νοθεύτηκε το κύρος και το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Και φυσικά, όπως πάντα στην Κύπρο, άρχισαν οι ακρότητες για παραπομπή του θέματος στο Γενικό Ελεγκτή (αλήθεια, τι σχέση έχει ο Ελεγκτής των δαπανών του κράτους με αυτό το θέμα;) και για συζήτηση του στη Βουλή!

Νομίζουμε ότι όλοι πρέπει να σοβαρευτούμε, αλλά κυρίως να προβληματιστούμε για την αρτιότητα και την υπευθυνότητα του κράτους μας.

Το πρόβλημα δεν είναι γιατί ένας υπάλληλος έκανε ένα λάθος και άρα να τον κρεμάσουμε μαζί με το πολιτικό του προϊστάμενο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Κώστας Καδής.

Το θέμα είναι το τι κάνουμε για να έχουμε ένα κράτος που να λειτουργεί σωστά, που να σέβεται τον εαυτόν του και να εξυπηρετεί τους πολίτες του. Ένα κράτος που δεν θα προβαίνει σε τέτοια απλοϊκά σφάλματα, τα οποία προκαλούν όμως τόση ζημιά.

Τα κόμματα και οι διάφοροι οργανωμένοι φορείς που σήμερα σκίζουν τα ιμάτια τους, τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια για το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος; Τι βελτιώσεις επέφεραν στους μηχανισμούς του κράτους για να μην γίνονται τέτοια λάθη; Κατά τη γνώμη μας ελάχιστα.

Γι΄ αυτό τώρα, το κράτος, του οποίου πολλοί απ΄ αυτούς αποτελούν νομοτελειακή προέκταση, τους πρόδωσε. Αντί, όμως, να τα βάλουν με το κράτος, τα βάζουν με ένα υπάλληλο του ή έστω με ένα Υπουργό του. Επιτέλους, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το κράτος μας έχει αδυναμίες, στρεβλώσεις και ανεπάρκειες. Αυτά τα μειονεκτήματα βγήκαν στην φόρα με την έκρηξη στο Μαρί, με την παρολίγο οικονομική χρεοκοπία μας, με την πτώση του αεροσκάφους της «Ήλιος» και με πολλά άλλα. Ευτυχώς, τώρα, η ανεπάρκεια μας δεν οδήγησε και σε τραγικά αποτελέσματα.

Αν λοιπόν, θέλουμε να αποφύγουμε άλλα τέτοια λάθη, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως εκσυγχρονίζουμε και βελτιώνουμε τις κρατικές υπηρεσίες. Για το πώς διασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία του κράτους.

Το να πάρουμε τώρα ένα ή δύο υπαλλήλους και να τους στήσουμε στον τοίχο, δεν λύσαμε το πρόβλημα μας. Αύριο, θα προκύψει νέα γκάφα σε άλλη κρατική υπηρεσία. Ας μη προσπεράσουμε, λοιπόν και αυτό το θέμα μονοσήμαντο τρόπο και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι το κράτος νοσεί και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να συνέλθει…

 

Ιωσήφ Ιωσήφ