Η επόμενη μέρα του Κραν Μοντάνα

Print Friendly and PDF

Μοναδική επιλογή οι νέες πρωτοβουλίες στα πλαίσια μιας νέας στρατηγικής

ΤΕΛΙΚΑ, η Τουρκία για ακόμα μια φορά επανέλαβε τον εαυτό της. Σε ακόμα μια σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος απέδειξε ότι προτεραιότητα της δεν είναι οι τουρκοκύπριοι και το μέλλον τους, αλλά τα ζωτικά και στρατηγικά συμφέροντα της στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τις παρεμβάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και παρά τις εποικοδομητικές προτάσεις (σε κάποιο βαθμό ξεπέρασαν και τα ανεκτά όρια) του προέδρου Αναστασιάδη, η Άγκυρα έριξε τη μάσκα και περίπου είπε ότι «δεν φεύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και δεν εγκαταλείπουμε τις εγγυήσεις μας και τα επεμβατικά δικαιώματα μας στην Κύπρο».

Η εικόνα, μετά το Κραν Μοντάνα είναι πολύ πιο καθαρή για τις προθέσεις της Τουρκίας. Η χώρα αυτή ,που τάχατες επιζητά την ένταξη της στην Ενωμένη Ευρώπη, θέλει την Κύπρο εσαεί όμηρο της ! Αυτό, όμως κανένας δεν μπορεί να το δεχθεί. Ούτε στα πιο καθυστερημένα (από πλευράς συνταγματικής τάξης) κράτη του πλανήτη δεν μπορούν να ισχύσουν αυτά που επιζητά η Τουρκία στην Κύπρο.

Το μείζον θέμα για εμάς τώρα είναι τι κάνουμε ; Πως θα διαχειριστούμε την επόμενη μέρα του ναυαγίου του Κραν Μοντάνα. Και δεν αναφερόμαστε στις μεταξύ μας αλληλοκατηγορίες, που όπως πάντα, θα αρχίσουν μόλις πατήσουν το πόδι τους στην Κύπρο οι πολιτικοί αρχηγοί. Ούτε μιλούμε για τις μικροπολιτικές συγκρούσεις ,που ελέω προεκλογικής περιόδου, αναμένεται ότι θα φτάσουν στα άκρα. Αυτά είναι μικρά και επουσιώδη μπροστά στο μέγα ερώτημα, ποιες είναι οι επιλογές μας απ’ εδώ και πέρα.

Λύση με τον τρόπο που την επιδιώκουμε δεν μπορεί να υπάρξει. Η άρνηση της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την απροθυμία των μεγάλων δυνάμεων να την πιέσουν, δεν επιτρέπει νέους εφησυχασμούς και νέες αστήρικτες προσδοκίες.

Η πολεμική επιλογή είναι απορριπτέα για γνωστούς και ευνόητους λόγους. Τι κάνουμε, λοιπόν ;

Υπό τις περιστάσεις, η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να χαράξει μια νέα στρατηγική στο κυπριακό. Μια στρατηγική, όμως, που να εμπεριέχει ουσία και περιεχόμενο κι’ όχι κούφια λόγια και αοριστίες, όπως αυτά που ακούγαμε τα τελευταία 43 χρόνια. Τώρα, χρειάζονται πολυσήμαντες αποφάσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα στο κυπριακό.

Κατά τη γνώμη μας, η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να προβληματιστεί και για τα εξής :

 Υποβολή αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ ( ίσως, τώρα λόγω εκλογών και άλλων) και την άρνηση της Τουρκίας (με δικαίωμα βέτο) σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως, με την υποβολή της αίτησης στο ΝΑΤΟ ταρακουνούνται κάποιες πέτρες και το πρόβλημα μας εισέρχεται σε μια άλλη σφαίρα συμφερόντων.

 Να γίνει επίσημο αίτημα από την Κύπρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συναποφασίσει η ίδια η Ευρώπη τι θα γίνει με τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, τα οποία είναι και ευρωπαϊκό έδαφος.

 Να προσκληθούν όσοι τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ενταχθούν κάτω από την Κυπριακή Δημοκρατία να το πράξουν, όμως με άλλα δεδομένα από τα σημερινά, όπου τους χορηγούμε ταυτότητες και άλλα ωφελήματα, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και τα οφέλη του ψευδοκράτους.

 Να προσφέρουμε περισσότερες διευκολύνσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες μεγάλες δυνάμεις στην Κύπρο.

 Να διασφαλίσουμε περισσότερο την απρόσκοπτη αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σίγουρα κάποιες από τις σκέψεις αυτές θα συναντήσουν έντονες αντιδράσεις, είτε λόγω δογματικών ιδεολογημάτων, είτε λόγω μίζερης πολιτικής ρητορικής.

Ωστόσο, μετά το Κραν Μοντάνα οφείλουμε να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες, αν θέλουμε να ξανασχοληθεί κανένας σοβαρά με το κυπριακό. Η άλλη οδός, που επαναλαμβάνεται για 10ετίες, δηλαδή να περιμένουμε ξανά κάποια πρωτοβουλία δεν είναι λύση. Και αυτό, γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο κυπριακό.

Αν, λοιπόν, επιδιώκουμε πραγματική λύση στο κυπριακό θα πρέπει να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά διεθνή συμφέροντα. Πρέπει να κινηθούμε εμείς για να κινηθούν και οι άλλοι. Διαφορετικά, θα μείνουμε στο μακροχρόνιο αγώνα, ο οποίος δεν άλλαξε τίποτα από τα δεδομένα της εισβολής.

Για να αναληφθούν, όμως, αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να προετοιμαστεί διπλωματικά και άλλως πως καλά το έδαφος, ώστε οι πρωτοβουλίες μας αφενός να έχουν προοπτική αποτελέσματος και αφετέρου να υποχρεώνουν την Τουρκία να συνεργαστεί για μια σωστή λύση στο κυπριακό.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ