Η κοινωνία να γίνει πιο αλληλέγγυα στο θέμα των προσφύγων»

Print Friendly and PDF

Η κοινωνία μας θα πρέπει να γίνει πιο αλληλέγγυα, και να καταστεί μια κοινωνία ενσυναίσθησης κι ελπίδας για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.

Σκοπός της ημέρας αυτής, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Επιτρόπου, είναι να αναδείξει το δράμα που ζουν οι πρόσφυγες συνάνθρωποί μας οι οποίοι φεύγουν αναζητώντας ασφάλεια, καταφύγιο, διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων και διώξεων είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το 2016, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τα 65 εκατομμύρια. Ανάμεσά τους είναι και παιδιά ηλικίας κάτω των 18, τα οποία στην πλειοψηφία τους βρίσκονται εκτοπισμένα χωρίς τους γονείς τους. Η Κύπρος, είπε, αποτέλεσε κατά καιρούς σταθμό για κάποιους από αυτούς τους πρόσφυγες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κινητοποίηση των κρατικών φορέων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και των πολιτών ήταν σημαντική τόσο στην παροχή διαμονής, τροφής, ιατρικής βοήθειας όσο και στη διασφάλιση της προστασία τους.

Πέραν της δράσης όμως των ΜΚΟ θα πρέπει και οι κυβερνήσεις να διασφαλίσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση σε κάθε παιδί – πρόσφυγα, να παρέχουν στέγη με ασφάλεια σε κάθε οικογένεια προσφύγων και να επιτρέψουν σε κάθε πρόσφυγα τη δυνατότητα να εργαστεί ή να αποκτήσει δεξιότητες ώστε να συνεισφέρει θετικά στην κοινότητά του, σημείωσε.